Wegański keks (bez mleka i jajek)
Są takie ciasta, bez których nie wyobrażamy sobie Bożego Narodzenia. W wielu polskich rodzinach na szczycie listy znajduje się oczywiście KEKS! Co jednak zrobić gdy wśród domowników lub świątecznych gości mamy wegan, a z klasyków rezygnować nie chcemy? Prosta sprawa! Kilka zamienników, a do tego suszone morele, śliwki i rodzynki wystarczą, aby oczarować wszystkich keksem w wydaniu wegańskim!
Cudownie smakuje oblany lekko kwaskowatym lukrem cytrynowym oraz z dodatkiem orzechów (np. włoskich), które dodają mu przyjemnej chrupkości. Mój sprawdzony przepis na wegański keks z różnymi bakaliami i suszonymi owocami. Zawsze się udaje! Nie sposób mu się oprzeć :) Jest również idealny dla alergików, ponieważ nie zawiera jajek i mleka.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie wegańskiego keksa:
-
Krok 1
Zaparz czarną, mocną herbatę. Najlepiej Earl Grey. Gorącą herbatą zalej bakalie i odstaw do napęcznienia. Na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
-
Krok 2
Bakalie odsącz. Płyn, który pozostanie z ich odsączenia przyda się w kolejnej części przepisu.
-
Może się przydać
Sitko w drewnianą rączką. Produkt przydatny w każdej kuchni. Pięknie się prezentuje z końcówką w miętowym kolorze!
-
Krok 3
Odsączone bakalie drobno posiekaj. Piekarnik nagrzej do 180°C.
-
Krok 4
Do herbaty, która pozostała po odsączeniu bakalii dodaj zmielone siemię lniane i wymieszaj.
-
Krok 5
W misce wymieszaj suche składniki, czyli: mąkę pszenną, cukier trzcinowy, proszek do pieczenia, cynamon mielony i cukier ze skórką pomarańczową.
-
Krok 6
Do suchych składników dodaj pozostawiony wcześniej napar po odsączeniu owoców z siemieniem lnianym, olej rzepakowy i napój sojowy. Krótko wymieszaj, tylko do połączenia składników.
-
Krok 7
Dodaj pokrojone bakalie i krótko wymieszaj.
-
Krok 8
Ciasto na wegański keks przełóż do keksówki o długości 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 60-65 minut, do suchego patyczka.
-
Keksówka 30 cm
Forma do pieczenia ze szlachetnej, czarnej blachy. Doskonale przewodzi ciepło i posiada powłokę zapobiegającą przywieraniu.
-
Krok 9
Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia.
Przygotowanie lukru:
-
Krok 10
Cukier puder połącz z sokiem z cytryny do uzyskania odpowiedniej konsytencji.
-
Krok 11
Polej keks przygotowanym lukrem i obsyp posiekanymi orzechami włoskimi.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/bez-laktozy/weganski-keks-bez-mleka-i-jajek |
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 2
Komentarze