1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Wegańskie
  4. Sypana szarlotka wegańska

Sypana szarlotka wegańska

sypana szarlotka wegańska z migdałami na niebieskim talerzyku. Obok goździki i niebieska serweta.
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 3 oceny

Szarlotka sypana to fantastyczny pomysł na szybki deser, jeśli akurat nie masz zbyt wiele czasu na godziny spędzane przy ubijaniu i wyrabianiu ciasta! Bywa nazywana jabłecznikiem z kaszy manny.🍏 Tutaj bez jajek i nabiału!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie szarlotki wegańskiej:

  • Krok 1

    Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, a boki wysmaruj olejem kokosowym i obsyp mąką. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C.

    Tortownica 24 cm wyłożona papierem do pieczenia. Boki wysmarowane są olejem kokosowym i obsypane mąką.
  • Krok 2

    Wymieszaj mąkę pszenną z cukrem, kaszą manną, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Mieszankę podziel na 4 części.

    Suche składniki w miseczkach: mąka pszenna, cukier i kasza manna. W opakowaniu cynamon mielony i proszek do pieczenia.
  • Mąka pszenna Polka do ciast

    Najdelikatniejsza i najbielsza mąka. Doskonale sprawdzi się przy pieczeniu biszkoptów, puszystych tortów, muślinowych bab ucieranych. Doskonale się napowietrza przy przesiewaniu, co sprawia, że ciasto po upieczeniu jest niezwykle puszyste. Bardzo łatwo też wyrabia się z niej ciasto, które później fantastycznie rośnie. Ta mąka jest idealnie gładka.

    Mąka pszenna Polka do ciast
  • Krok 3

    Umyj i obierz jabłka. Usuń z nich gniazda nasienne, a następnie zetrzyj jabłka na tarce o grubych oczkach*.

    Umyte i obrane jabłka na desce do krojenia.
  • Krok 4

    ¼ suchych składników przełóż na dno formy. Delikatnie rozłóż część jabłek na suchych składnikach i lekko dociśnij łyżką. 

    Rozłożona część jabłek na dnie formy. W misce starte jabłka, a obok wymieszane suche składniki.
  • Krok 5

    Na jabłka wysyp kolejną część suchych składników. Powtarzaj czynność, aż uzyskasz 3 warstwy z jabłkami.

    Masa jabłkowa rozłożona w formie.
  • Krok 6

    Na ostatnią warstwę jabłek wysyp pozostałą część suchych składników.

    Starte jabłka w misce. Obok suche składniki w misce. Część suchych składników na startych jabłkach.
  • Krok 7

    Rozpuść olej kokosowy i polej nim ciasto. 

    Ostatnia warstwa suchych składników na cieście. Rozpuszczony olej kokosowy.
  • Krok 8

    Wierzch posyp płatkami migdałów Bakal.

    Wierzch ciasta posypany płatkami migdałów.
  • Może się przydać

    Migdały w płatkach są gotowe do użycia od razu po otwarciu opakowania. Świetnie sprawdzą się do deserów i ciast.

    Może się przydać
  • Krok 9

    Tak przygotowane ciasto umieść w nagrzanym piekarniku i piecz przez ok. 50-55 minut, aż do zrumienienia ciasta. Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia. 

    Upieczona sypana szarlotka w formie.

Porada:

Moje jabłka nie były zbyt kwaśne, więc wymieszałam je z sokiem z jednej cytryny.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/weganskie/sypana-szarlotka-weganska

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej