1. Strona g艂贸wna
  2. Przepisy
  3. Wega艅skie
  4. Sypana szarlotka wega艅ska

Sypana szarlotka wega艅ska

sypana szarlotka wega艅ska z migda艂ami na niebieskim talerzyku. Obok go藕dziki i niebieska serweta.
Marta - zdj臋cie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 3 oceny

Szarlotka sypana to fantastyczny pomys艂 na szybki deser, je艣li akurat nie masz zbyt wiele czasu na godziny sp臋dzane przy ubijaniu i wyrabianiu ciasta! Bywa nazywana jab艂ecznikiem z kaszy manny.馃崗 Tutaj bez jajek i nabia艂u!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudno艣ci
艁atwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie szarlotki wega艅skiej:

  • Krok 1

    Tortownic臋 o 艣rednicy 24 cm wy艂ó偶 papierem do pieczenia, a boki wysmaruj olejem kokosowym i obsyp m膮k膮. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C.

    Tortownica 24 cm wy艂o偶ona papierem do pieczenia. Boki wysmarowane s膮 olejem kokosowym i obsypane m膮k膮.
  • Krok 2

    Wymieszaj m膮k臋 pszenn膮 z cukrem, kasz膮 mann膮, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Mieszank臋 podziel na 4 cz臋艣ci.

    Suche sk艂adniki w miseczkach: m膮ka pszenna, cukier i kasza manna. W opakowaniu cynamon mielony i proszek do pieczenia.
  • M膮ka pszenna Polka do ciast

    Najdelikatniejsza i najbielsza m膮ka. Doskonale sprawdzi si臋 przy pieczeniu biszkopt贸w, puszystych tort贸w, mu艣linowych bab ucieranych. Doskonale si臋 napowietrza przy przesiewaniu, co sprawia, 偶e ciasto po upieczeniu jest niezwykle puszyste. Bardzo 艂atwo te偶 wyrabia si臋 z niej ciasto, kt贸re p贸藕niej fantastycznie ro艣nie. Ta m膮ka jest idealnie g艂adka.

    M膮ka pszenna Polka do ciast
  • Krok 3

    Umyj i obierz jab艂ka. Usu艅 z nich gniazda nasienne, a nast臋pnie zetrzyj jab艂ka na tarce o grubych oczkach*.

    Umyte i obrane jab艂ka na desce do krojenia.
  • Krok 4

    ¼ suchych sk艂adników prze艂ó偶 na dno formy. Delikatnie roz艂ó偶 cz臋艣膰 jab艂ek na suchych sk艂adnikach i lekko doci艣nij 艂y偶k膮. 

    Roz艂o偶ona cz臋艣膰 jab艂ek na dnie formy. W misce starte jab艂ka, a obok wymieszane suche sk艂adniki.
  • Krok 5

    Na jab艂ka wysyp kolejn膮 cz臋艣膰 suchych sk艂adników. Powtarzaj czynno艣膰, a偶 uzyskasz 3 warstwy z jab艂kami.

    Masa jab艂kowa roz艂o偶ona w formie.
  • Krok 6

    Na ostatni膮 warstw臋 jab艂ek wysyp pozosta艂膮 cz臋艣膰 suchych sk艂adników.

    Starte jab艂ka w misce. Obok suche sk艂adniki w misce. Cz臋艣膰 suchych sk艂adnik贸w na startych jab艂kach.
  • Krok 7

    Rozpu艣膰 olej kokosowy i polej nim ciasto. 

    Ostatnia warstwa suchych sk艂adnik贸w na cie艣cie. Rozpuszczony olej kokosowy.
  • Krok 8

    Wierzch posyp p艂atkami migda艂ów Bakal.

    Wierzch ciasta posypany p艂atkami migda艂贸w.
  • Mo偶e si臋 przyda膰

    Migda艂y w p艂atkach s膮 gotowe do u偶ycia od razu po otwarciu opakowania. 艢wietnie sprawdz膮 si臋 do deser贸w i ciast.

    Mo偶e si臋 przyda膰
  • Krok 9

    Tak przygotowane ciasto umie艣膰 w nagrzanym piekarniku i piecz przez ok. 50-55 minut, a偶 do zrumienienia ciasta. Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia. 

    Upieczona sypana szarlotka w formie.

Porada:

Moje jab艂ka nie by艂y zbyt kwa艣ne, wi臋c wymiesza艂am je z sokiem z jednej cytryny.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/weganskie/sypana-szarlotka-weganska

Oce艅 przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Wi臋cej