Babka kokosowa
Babka kokosowa - to kolejna propozycja idealna na Wielkanoc🐣, ale ciasto świetnie sprawdzi się także na inne okazje w ciągu roku. Puszysta, o lekko migdałowym aromacie zasmakuje każdemu. Gotową babkę wystarczy polać białą czekoladą i obficie posypać wiórkami kokosowymi 😍
Przygotuj babkę kokosową 🥥🥥🥥 i spędź zbliżające się Święta na słodko, w gronie najbliższych!
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Lurpak, Bakal oraz Barry Callebaut.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Babka kokosowa:
-
Krok 1
Masło utrzyj z cukrem do uzyskania puszystej i jasnej masy.
-
Krok 2
Oddziel białka od żółtek, a następnie dodawaj po jednym żółtku i dalej ucieraj. Białka ubij. Do utartych żółtek z masłem i cukrem dodaj ekstrakt migdałowy.
-
Krok 3
Wymieszaj mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Wymieszane mąki dodaj do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj.
-
Krok 4
Następnie dodaj ubite białka i delikatnie je wmieszaj.
-
Krok 5
Na koniec wsyp do ciasta wiórki kokosowe.
-
Krok 6
Do keksówki o długości 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia przełóż ciasto. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika do 170°C i piecz przez około 50-60 minut, do tzw. suchego patyczka.
-
Krok 7
Upieczone ciasto pozostaw do całkowitego wystudzenia.
-
Może się przydać
Keksówka doskonale przewodzi ciepło i równomiernie rumieni ciasto. Dzięki specjalnej powłoce ciasto po upieczeniu można z łatwością wyjąć z formy. Również pielęgnacja i czyszczenie formy nie sprawiają problemów. Forma regulowana od 20 do 35 cm.
Polewa z białej czekolady:
-
Krok 8
Białą czekoladę rozpuść z masłem, a następnie rozsmaruj ją na górze babki. Posyp wiórkami kokosowymi.
-
Może się przydać
Ekstrakt z najszlachetniejszych orzechów świata, czyli z nasion migdałowca ze złotego Maroka. Niesie ze sobą to co natura ma najlepsze. Płynna konsystencja doskonale rozprowadza się w składnikach potraw, nadając im charakterystyczny świeży smak i zapach marokańskich plantacji migdałów.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/babki-i-ciasta-ucierane/babka-kokosowa |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze