1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Babki i ciasta ucierane
  4. Babka kokosowa

Babka kokosowa

Babka kokosowa z polewą z białej czekolady, posypana wiórkami kokosowymi - Wszystkiego Słodkiego
Babka kokosowa z polewą z białej czekolady, posypana wiórkami kokosowymi - Wszystkiego Słodkiego
Dr. Oetker - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Babka kokosowa - to kolejna propozycja idealna na Wielkanoc🐣, ale ciasto świetnie sprawdzi się także na inne okazje w ciągu roku. Puszysta, o lekko migdałowym aromacie zasmakuje każdemu. Gotową babkę wystarczy polać białą czekoladą i obficie posypać wiórkami kokosowymi 😍

Przygotuj babkę kokosową 🥥🥥🥥 i spędź zbliżające się Święta na słodko, w gronie najbliższych!

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Lurpak, Bakal oraz Barry Callebaut.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Babka kokosowa:

  • Krok 1

    Masło utrzyj z cukrem do uzyskania puszystej i jasnej masy.

    Robot kuchenny firmy Bosch. Obok kostka masła Lurpak.
  • Krok 2

    Oddziel białka od żółtek, a następnie dodawaj po jednym żółtku i dalej ucieraj. Białka ubij. Do utartych żółtek z masłem i cukrem dodaj ekstrakt migdałowy.

    Ucieranie masła z cukrem pudrem i jajkami. Obok ekstrakt naturalny  Migdał z Maroka.
  • Krok 3

    Wymieszaj mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Wymieszane mąki dodaj do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj.

    W miskach dwa rodzaje mąk i opakowanie proszku do pieczenia Dr. Oetkera.
  • Krok 4

    Następnie dodaj ubite białka i delikatnie je wmieszaj.

    W jednej misie ubite białka. Obok utarte żółtka.
  • Krok 5

     Na koniec wsyp do ciasta wiórki kokosowe.

    Wmieszanie ubitych białek do misy. Obok wiórki kokoswe.
  • Krok 6

    Do keksówki o długości 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia przełóż ciasto. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika do 170°C i piecz przez około 50-60 minut, do tzw. suchego patyczka.

    Ciasto na babkę kokosową przełożone do formy typu keksówka.
  • Krok 7

    Upieczone ciasto pozostaw do całkowitego wystudzenia.

    Upieczona babka kokosowa na kratce do studzenia.
  • Może się przydać

    Keksówka doskonale przewodzi ciepło i równomiernie rumieni ciasto. Dzięki specjalnej powłoce ciasto po upieczeniu można z łatwością wyjąć z formy. Również pielęgnacja i czyszczenie formy nie sprawiają problemów. Forma regulowana od 20 do 35 cm.

    Może się przydać

Polewa z białej czekolady:

  • Krok 8

    Białą czekoladę rozpuść z masłem, a następnie rozsmaruj ją na górze babki. Posyp wiórkami kokosowymi.

    Babka polana polewą z białej czekolady i obsypana kokosem. Obok opakowanie białej czekolady callebaut W2.
  • Może się przydać

    Ekstrakt z najszlachetniejszych orzechów świata, czyli z nasion migdałowca ze złotego Maroka. Niesie ze sobą to co natura ma najlepsze. Płynna konsystencja doskonale rozprowadza się w składnikach potraw, nadając im charakterystyczny świeży smak i zapach marokańskich plantacji migdałów.

    Może się przydać
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/babki-i-ciasta-ucierane/babka-kokosowa

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej