Babka wiedeńska ze skórką cytrynową
Babka wiedeńska ze skórką cytrynową 🍋 to moja słodka propozycja na nadchodzącą Wielkanoc. 🐇 Co roku na moim świątecznym stole babka jest niekwestionowaną królową. Poznajcie kolejną odsłonę tego tradycyjnego wypieku - puszysta, lekko wilgotna, z kremową polewą z białej czekolady, udekorowana czekoladowym koszyczkiem. 🍫 Zapraszam do przepisu!
Sprawdź nasze pomysły na ciasta wielkanocne
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie ciasta na babkę wiedeńską:
-
Krok 1
Formę do babki z kominem wysmaruj tłuszczem i obsyp mąką.
-
Może się przydać
Formy do pieczenia babek znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego :)
-
Krok 2
Przesiej mąkę i wymieszaj ją z drożdżami, skórką z cytryny, solą i cukrem.
-
Krok 3
Gdy składniki suche będą już dobrze wymieszane, dodaj rozpuszczone masło, żółtka i mleko.
-
Krok 4
Ciasto dokładnie zagnieć za pomocą miksera z końcówką do ciasta drożdżowego, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.
-
Krok 5
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, zagnieć je jeszcze raz i przełóż do formy. Przykryj ciasto ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na kolejną godzinę. W tym czasie piekarnik nagrzej do 170°C. Wyrośnięte ciasto włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 40 minut, do suchego patyczka. Upieczoną babkę pozostaw do wystudzenia.
Polewa:
-
Krok 6
Białą czekoladę drobno pokrój i razem ze śmietanką umieść w miseczce nad garnkiem z gotującą się wodą.
-
Krok 7
Mieszaj, aż do rozpuszczenia i uzyskania jednolitej konsystencji polewy. Ciepłą polewą polej wystudzone ciasto.
Koszyczek z białej czekolady:
-
Krok 8
Wódkę umieść w zamrażarce (najlepiej zrób to dzień przed wykonywaniem koszyczka). Białą czekoladę drobno pokrój i rozpuść w miseczce nad garnkiem z gotującą się wodą.
-
Krok 9
Zamrożoną wódkę przelej do wysokiego naczynia i wlewaj cienkim strumieniem czekoladę, tworząc koszyczek.
-
Krok 10
Delikatnie wyciągnij dekorację z naczynia i odsącz ją na ręczniku papierowym. Gotowy koszyczek z białej czekolady ułóź na babce wiedeńskiej. Babkę możesz też ozdobić dodatkowo cukrowymi jajami.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/babki-i-ciasta-ucierane/babka-wiedenska-ze-skorka-cytrynowa |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze