1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Babki i ciasta ucierane
  4. Babka z czerwonym winem

Babka z czerwonym winem

Babka z czerwonym winem i kawałkami czekolady, polana lukrem z dodatkiem czerwonego wina i udekorowana posypką Biała Fantazja Dr. Oetkera - Wszystkiego Słodkiego
Babka z czerwonym winem i kawałkami czekolady, polana lukrem z dodatkiem czerwonego wina i udekorowana posypką Biała Fantazja Dr. Oetkera - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Babka z czerwonym winem. Dziś zaprezentuję Wam oryginalny przepis na babkę bożonarodzeniową, w którym świąteczny akcent nadaje czerwone wytrawne wino. 🎅 Jeśli postanowicie upiec babkę z czerwonym winem z mojego przepisu, gwarantuję Wam nie tylko udany wypiek, ale i piękny wygląd świątecznego stołu. Zapraszam po przepis! 🎄


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie babki z czerwonym winem:

  • Krok 1

    Formę na babkę posmaruj tłuszczem (olejem lub masłem). Piekarnik rozgrzej do temperatury 180˚C.

  • Może się przydać

    Forma do babki z kominem marki Wilton świetnie sprawdzi się do świątecznych wypieków. Dzięki powłoce non-stick babka nie będzie przywierać i z łatwością ją wyjmiesz z formy!

    Może się przydać
  • Krok 2

    Masło przełóż do miski i miksuj, aż do uzyskania puszystej masy.

  • Krok 3

    Do utartego masła porcjami dodawaj cukier, cukier wanilinowy i szczyptę soli. Miksuj do uzyskania jednolitej masy. Na końcu - cały czas miksując - wbijaj kolejno jajka.

  • Krok 4

    Mąkę i kakao przesiej, dodaj przyprawę korzenną i proszek do pieczenia, wymieszaj.

  • Krok 5

    Składniki sypkie, wino i czekoladę, dodawaj naprzemiennie do utartej masy jajecznej. Wszystkie składniki wymieszaj delikatnie mikserem.

  • Krok 6

    Ciasto przełóż do formy, wyrównaj wierzch. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 55 - 65 minut do suchego patyczka.

  • Krok 7

    Upieczone ciasto przełóż na kratkę kuchenną i odstaw do całkowitego wystygnięcia.

  • Marta poleca

    Kratka do studzenia ciast i ciasteczek marki Wilton pozwala na szybsze i równomierne stygnięcie ciast, co zapobiega ich zaparzaniu. Powłoka non-stick zapobiega także przyklejaniu ciasta. Super gadżet do Twojej kuchni!

    Marta poleca

Polewa:

  • Krok 8

    Cukier puder przesiej i utrzyj go z lekko podgrzanym czerwonym winem na gęsty, ale płynny lukier. Polej nim babkę i udekoruj gwiazdkami i srebrnymi perełkami.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/babki-i-ciasta-ucierane/babka-z-czerwonym-winem

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej