1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Babki i ciasta ucierane
  4. Ciasto marchewkowe piernikowe z kremem i dekoracją z marchewki

Ciasto marchewkowe piernikowe z kremem i dekoracją z marchewki

Ciasto marchewkowe piernikowe z kremem śmietankowym i dekoracją z marchewki kandyzowanej - Wszystkiego słodkiego
Ciasto marchewkowe piernikowe z kremem śmietankowym i dekoracją z marchewki kandyzowanej - Wszystkiego słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Zjawiskowe piernikowe ciasto marchewkowe z kremem! Naturalna dekoracja z marchewki zachwyca, a dodatek przyprawy do piernika sprawia, że to ciasto idealnie nadaje się na świąteczny stół. 🎄 Jest pyszne, wilgotne i wyjątkowo wysokie. Konieczne wykorzystaj ten sprawdzony przepis 😄


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie piernikowego ciasta marchewkowego z kremem:

  • Krok 1

    Formę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Brzegi formy wysmaruj masłem i oprósz mąką. Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C.

  • Może się przydać

    Tortownica to forma idealna do pieczenia biszkoptów na tort, ale też innych okrągłych ciast. Szeroki wybór znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego.

    Może się przydać
  • Krok 2

    Jajka, cukier i cukier wanilinowy utrzyj do uzyskania jednolitej, puszystej konsystencji.

  • Krok 3

    Do masy jajecznej dodaj olej i marchewkę. Składniki miksuj na jednolitą masę.

  • Krok 4

    Mąkę, proszek do pieczenia i sodę przesiej. Dodaj przyprawę korzenną i cynamon. Suche składniki wymieszaj i stopniowo dodawaj do mokrych. Na koniec do masy dodaj żurawinę i pokrojone orzechy włoskie.

  • Przyprawa korzenna Dr. Oetker

    Przyprawa korzenna od Dr. Oetkera to zestaw aromatycznych przypraw, które wzbogacą smak pierniczków, grzanego wina oraz innych wypieków!

    Przyprawa korzenna Dr. Oetker
  • Krok 5

    Ciasto przelej do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz przez około 60-70 minut, do suchego patyczka.

  • Krok 6

    Mascarpone, śmietankę i cukier puder umieść w misie miksera. Składniki miksuj, zaczynając od wolnych obrotów, aż do uzyskania jednolitego kremu.

  • Krok 7

    Krem rozłóż na wystudzonym piernikowym cieście marchewkowym i ozdób dekoracją z kandyzowanych marchewek*.

Porada:

⭐ Zobacz, jak samodzielnie przygotować kandyzowane marchewki.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/babki-i-ciasta-ucierane/ciasto-marchewkowe-piernikowe-z-kremem-i-dekoracja-z-marchewki

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej