Wilgotna babka jogurtowa



Zbliżająca się Wielkanoc to doskonała okazja, by wprowadzić do naszego świątecznego menu coś wyjątkowego – wilgotna, jogurtowa babka🍰 z pewnością będzie nie tylko smakowitą niespodzianką, ale i pyszną ozdobą wielkanocnego stołu🐇🐣
Dzięki jogurtowi naturalnemu i olejowi, ciasto jest niezwykle wilgotne, a delikatna nuta pasty z wanilią nadaje mu wyjątkowy aromat, który roztacza się po całym domu podczas pieczenia🥰 Wilgotna babka jogurtowa to klasyczny wypiek, który możesz podać na wiele sposobów - oblaną lukrem, oprószoną cukrem pudrem lub w towarzystwie kremu i owoców.
Wilgotna babka jogurtowa stanie się Twoim niezawodnym przepisem na każdą okazję – od świąt po codzienne chwile przy filiżance herbaty🍵 Spróbuj jej już teraz, a na pewno nie będziesz chciała wrócić do żadnej innej!
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch oraz Mąka Polka.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Babka jogurtowa
-
Krok 1
Jajka z cukrem ubij na jasną, gęstą i puszystą masę, dodaj pastę z wanilii.
-
Krok 2
Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
-
Krok 3
Cały czas ubijając dodaj cienką strużką olej i jogurt.
-
Krok 4
Na końcu bardzo delikatnie suche składniki. Formę do babki wysmaruj dokłądnie tłuszczem. Ciasto przelej do formy.
-
Krok 5
Piecz w rozgrzanym piekarniku do 170°C koło 45 minut, do suchego patyczka.
-
Krok 6
Po upieczniu wyciągnij ostrożnie babkę z formy po około 10 - 15 minutach.
-
Kratka do studzenia Wilton
Bardzo przydatne akcesorium, którego nie może zabraknąć w twojej kuchni.
Jajka i jogurt powinny być w temperaturze pokojowej.
Składniki w temperaturze pokojowej lepiej ze sobą łączą. Jeśli dodasz zimne jajka lub jogurt może wyjśc zakalec, ciasto może źle wyrosnąć. Dzięki jednakowej temperaturze składników, ciasto jest lepiej napowitrzone, jajka z cukrem łatwiej się ubijają, dzięki czemu babka wyrośnie lekka i puszysta.
Dodatkowo zimne składniki mogą sprawić, że ciasto będzie piekło się nierównomiernie – z zewnątrz będzie przypalone, a w środku niedopieczone.
Jeśli się spieszysz, włóż produkry na kilka minut do ciepłej (nie gorącej!) wody.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/babki-i-ciasta-ucierane/wilgotna-babka-jogurtowa |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze