1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Babki i ciasta ucierane
  4. Wilgotna babka jogurtowa

Wilgotna babka jogurtowa

wilgotna babka jogurtowa
wilgotna babka jogurtowa
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Zbliżająca się Wielkanoc to doskonała okazja, by wprowadzić do naszego świątecznego menu coś wyjątkowego – wilgotna, jogurtowa babka🍰 z pewnością będzie nie tylko smakowitą niespodzianką, ale i pyszną ozdobą wielkanocnego stołu🐇🐣

Dzięki jogurtowi naturalnemu i olejowi, ciasto jest niezwykle wilgotne, a delikatna nuta pasty z wanilią nadaje mu wyjątkowy aromat, który roztacza się po całym domu podczas pieczenia🥰 Wilgotna babka jogurtowa to klasyczny wypiek, który możesz podać na wiele sposobów - oblaną lukrem, oprószoną cukrem pudrem lub w towarzystwie kremu i owoców.

Wilgotna babka jogurtowa stanie się Twoim niezawodnym przepisem na każdą okazję – od świąt po codzienne chwile przy filiżance herbaty🍵 Spróbuj jej już teraz, a na pewno nie będziesz chciała wrócić do żadnej innej!

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch oraz Mąka Polka.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Babka jogurtowa

    Jajka i jogurt powinny być w temperaturze pokojowej.

    Składniki w temperaturze pokojowej lepiej ze sobą łączą. Jeśli dodasz zimne jajka lub jogurt może wyjśc zakalec, ciasto może źle wyrosnąć. Dzięki jednakowej temperaturze składników, ciasto jest lepiej napowitrzone, jajka z cukrem łatwiej się ubijają, dzięki czemu babka wyrośnie lekka i puszysta. 

    Dodatkowo zimne składniki mogą sprawić, że ciasto będzie piekło się nierównomiernie – z zewnątrz będzie przypalone, a w środku niedopieczone.

    Jeśli się spieszysz, włóż produkry na kilka minut do ciepłej (nie gorącej!) wody.

  • Krok 1

    Jajka z cukrem ubij na jasną, gęstą i puszystą masę, dodaj pastę z wanilii.

    ubijane jaja w robocie kuchennym bosch obok pasta z wanilii Bourbon Dr. Oetkera i jogurt z olejem
  • Krok 2

    Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.

    w misce mąka Polka z proszkiem do pieczenia Dr. Oetkera
  • Krok 3

    Cały czas ubijając dodaj cienką strużką olej i jogurt.

    w robocie miksera bosch ubijana babka jogurtowa
  • Krok 4

    Na końcu bardzo delikatnie suche składniki. Formę do babki wysmaruj dokłądnie tłuszczem. Ciasto przelej do formy.

    w misie ciasto na babkę jogurtową obok foremka do babki
  • Krok 5

    Piecz w rozgrzanym piekarniku do 170°C koło 45 minut, do suchego patyczka.

    forma do babki
  • Krok 6

    Po upieczniu wyciągnij ostrożnie babkę z formy po około 10 - 15 minutach.

    na kratce studzona wilgotna babka jogurtowa
  • Kratka do studzenia Wilton

    Bardzo przydatne akcesorium, którego nie może zabraknąć w twojej kuchni.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/babki-i-ciasta-ucierane/wilgotna-babka-jogurtowa

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej