Babka na oleju
Babka na oleju to ciasto, które świetnie pasuje zarówno na słodką przekąskę złapaną w biegu pomiędzy codziennymi obowiązkami, a także jako kompan do filiżanki Twojej ulubionej kawy czy rozgrzewającej herbaty. ☕
Babkę na oleju w szybki i prosty sposób przygotujesz ze składników, które znajdują się w kuchennych szafkach chyba każdego domu. Dodatek oleju sprawia, że ciasto jest wilgotne i długo pozostaje świeże – oczywiście pod warunkiem, że nie zniknie z kuchennego blatu od razu po upieczeniu. 😋 To proste, klasyczne ciasto, któremu ciężko się oprzeć. ❤️
Mocną stroną przepisu na babkę z olejem jest jego uniwersalność – wystudzone ciasto możesz posypać cukrem pudrem lub oblać ulubioną czekoladą. Ja przygotowałam do niej cytrynowy lukier,🍋 którego kwaskowatość idealnie łączy się z wilgotnym, waniliowym wnętrzem babki. Smacznego!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie babki na oleju:
-
Krok 1
Formę keksówkę o długości 30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C.
Do upieczenia babki wykorzystałam uniwersalną, rozsuwaną keksówkę🛒
-
Krok 2
Jajka ubij z cukrem i pastą waniliową na jasną, puszystą masę.
Jeśli chcesz, dodaj do masy skórkę z cytryny.
-
Natalia poleca
Pasta waniliowa powstaje z najbardziej szlachetnej wanilii Bourbon pochodzącej Madagaskaru. Zawiera naturalne ziarenka z wanilii. Ma postać gładkiego żelu, dzięki czemu świetnie się rozprowadza w ciastach, kremach i potrawach. Idealna do polew, sosów, bitej śmietany, lodów czy naleśników.
-
Krok 3
Nastepnie cienką strużką wlewaj olej, nie przerywając ubijania.
Miksuj do połączenia składników.
-
Krok 4
Mąkę i skrobię przesiej z proszkiem do pieczenia.
Dodaj do masy i wymieszaj krótko na jednolite ciasto.
-
Krok 5
Ciasto na babkę wylej równomiernie do formy.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 60 minut (do suchego patyczka).
-
Krok 6
Po upieczeniu babkę wyjmij z piekarnika i ostudź na kratce.
Lukier cytrynowy:
-
Krok 7
Wszystkie składniki na lukier dokładnie wymieszaj i polukruj jeszcze ciepłą babkę.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/babki-i-ciasta-ucierane/babka-na-oleju |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze