1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Babki i ciasta ucierane
  4. Odwracane ciasto z pomarańczą

Odwracane ciasto z pomarańczą

odwracane ciasto pomarańczowe wszystkiego słodkiego
odwracane ciasto pomarańczowe wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 3 oceny

Sezon na cytrusy trwa! To właśnie o tej porze roku pomarańcze są najsłodsze i najbardziej soczyste. Dlaczego więc nie wykorzystać ich do pysznego, zimowego ciasta? 😉

Tym razem  w wersji "do góry nogami" - plastry owoców ułożone są na dnie tortownicy i zalane pysznym i prostym ucieranym ciastem jogurtowym. Po upieczeniu wystarczy przełożyć tortownicę dnem do góry - w ten sposób powstaje odwracane ciasto z pomarańczą 🍊🍊🍊

Wilgotne i niezwykle aromatyczne, z pewnością umili grudniowe popołudnia i oczekiwanie na Święta 🎄

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker oraz Bosch.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto pomarańczowe:

  • Krok 1

    Plastry pomarańczy wyłóż na dnie tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Możesz również użyć ich w większej ilości, tak by na siebie nachodziły. Sok z połowy pomarańczy zagotuj z 3 łyżkami cukru i posmaruj nim dno formy.

    na dnie tortownicy plastry pomarańczy do ciasta odwracanego z pomarańćzą
  • Krok 2

    Jajka ubij z cukrem na jasny, puszysty krem. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Miksując przelej powoli olej, ekstrakt pomarańczowy i jogurt w temperaturze pokojowej.

    proszek do pieczenia Dr. Oetker, w miseczce mąka i robot kuchenny bosch
  • Może się przydać

    Cukier ze skórką pomarańczową z pomarańczy z Włoch, doskonały do ciast, deserów, napojów i grzanego wina.

    Może się przydać
  • Krok 3

    Wmieszaj suche składniki.

    w robocie kuchennym bosch ciasto pomarańczowe
  • Krok 4

    Boki tortownicy wysmaruj masłem. Ciasto przełóż do formy. Piekarnik rozgrzej do 170°C.

     

    w tortownicy surowe ciasto pomarańczowe
  • Krok 5

    Piecz około 45 minut, do suchego patyczka. Po około 5 minutach obróć do góry dnem i wyciągnij ciasto.

    upieczone ciasto pomarańczowe
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/babki-i-ciasta-ucierane/odwracane-ciasto-z-pomarancza

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej