1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Babki i ciasta ucierane
  4. Wielkanocna babka na oleju

Wielkanocna babka na oleju

Wielkanocna babka na oleju udekorowana żółtym lukrem, cukrową posypką i motylkami waflowymi - Wszystkiego Słodkiego
Wielkanocna babka na oleju udekorowana żółtym lukrem, cukrową posypką i motylkami waflowymi - Wszystkiego Słodkiego
Dr. Oetker - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Zastanawiasz się, jakie ciasto przygotować na Święta Wielkanocne? Postaw na sprawdzoną klasykę i upiecz wielkanocną babkę na oleju.

Wilgotna w środkuupieczona w ozdobnej formie z kominem, pięknie ozdobi świąteczny stół. Gotowe ciasto polej gotowym lukrem w żółtym kolorze i udekoruj cukrową posypką oraz waflowymi motylkami od Dr. Oetkera 🦋

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker oraz Bosch. 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Wielkanocna babka na oleju:

  • Krok 1

    Jajka ubij z cukrem, szczyptą soli i cukrem z wanilią. Gdy masa będzie już jasna i puszysta, cały czas ubijając dolewaj olej.

    Jajka ubite w misie. Obok cukier z miseczce i cukier z wanilią Dr. Oetkera
  • Krok 2

    Zmień końcówkę miksera na tą do ucierania. Dodaj wymieszaną mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj. Tylko do połączenia składników.

    W misie wymieszane mokre składniki. Obok wymieszane suche składniki.
  • Krok 3

    Formę do babki z kominem wysmaruj delikatnie tłuszczem i oprósz mąką. Przełóż ciasto do formy. 

    W misie miksera gotowe ciasto na babkę. Obok forma na babkę z kominem Dr. Oetker.
  • Może się przydać

    Forma do pieczenia babki o śr. 22 cm z serii Back Trend. Wykonana z wysokiej jakości blachy i pokryta specjalną powłoką ceramiczną zapobiegającą przywieraniu. Praktyczna w użytkowaniu i łatwa w utrzymaniu czystośc

    Może się przydać
  • Krok 4

    Wstaw do nagrzanego do 170°C piekarnika i piecz przez około 50-55 minut do tzw. suchego patyczka.

    Ciasto na babkę przełożone do formy.
  • Krok 5

    Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia na około 10 minut w formie, a następnie obróć formę i delikatnie wyjmij ciasto. Przełóż je na kratkę i pozostaw tak do całkowitego wystudzenia.

    Upieczona babka wyciągnięta z formy, na kratce do pieczenia.

Dekorowanie:

  • Krok 6

    Torebkę z lukrem zanurz w gorącej wodzie na około 3-5 minut. Kilkakrotnie ugnieć opakowanie, żeby wyrównać strukturę lukru. Następnie odetnij róg opakowania i udekoruj ciasto. Możesz pomóc sobie łyżeczką.

    Upieczona babka wielkanocna na papierze do pieczenia. Obok lukier gotowy Dr. Oetkera i posypka cukrowa Dr. Oetkera.
  • Krok 7

    Na jeszcze nia zastygnięty lukier posyp dekoracje cukrowe i udekoruj motylkami z oplatka waflowego.

    Udekorowana babka wielkanocna z lukrem, posypką i motylkami z opłatka waflowego.
  • Może się przydać

    Udekoruj swoje ciasta i desery takimi motylkami jak cytrynek, paź królowej czy rusałka pawik 🦋. W prosty sposób sprawisz, że twoje wypieki będą jeszcze piękniejsze oraz wywołają okrzyki zachwytu.

    Może się przydać
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/babki-i-ciasta-ucierane/wielkanocna-babka-na-oleju

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej