1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Babki i ciasta ucierane
  4. Ciasto pomarańczowe

Ciasto pomarańczowe

Ciasto pomarańczowe z polewą z białej czekolady i orzechami pekan.
Ciasto pomarańczowe z polewą z białej czekolady i orzechami pekan.
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Końcówka roku od zawsze ma dla mnie zapach pomarańczy 🍊🍊🍊 Aromat świeżo startej skórki cytrusów ożywi każde, nawet najprostsze ciasto.

Wykorzystałam te soczyste, pyszne owoce i przygotowałam ciasto pomarańczowe. Dzięki dużej ilości skórki i soku z pomarańczy smak owoców jest mocno wyczuwalny, a ciasto ma piękny, intensywny kolor🥰🧡

Ciasto pomarańczowe przygotuj w keksówce. Wystudzone, oblej polewą z białej czekolady i udekoruj posiekanymi pekanami. Chrupiące orzechy idealnie pasują do wilgotnego i puszystego ciasta 👌🏼

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Mąka Polka, Kerrygold oraz Barry Callebaut.

 

 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto pomarańczowe:

  • Krok 1

    Masło utrzyj z cukrem do uzyskania puszystej i jasnej masy.

     
    Na blacie kuchennym masło i cukier.
  • Krok 2

    Następnie dodawaj po jednym żółtku i dalej ucieraj. Białka ubij.

    W misie ucieranie masła z cukrem.
  • Krok 3

    Do utartych żółtek z masłem i cukrem dodaj sok z pomarańczy i startą skórkę z pomarańczy. Wymieszaj do połączenia składników.

    Na talerzyku starta skórka z pomarańczy. Obok sok z pomarańczy.
  • Krok 4

    Wymieszaj suche składniki: mąkę pszenną, proszek do pieczenia, skrobię ziemniaczaną, kurkumę i sól.

    W misce mąka pszenna, ziemniaczana i kurkuma. Obok opakowanie proszku do pieczenia oraz mąki.
  • Krok 5

    Wymieszane mąki dodaj do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj. Na sam koniec wmieszaj białka.

    Wymieszane ciasto na babkę pomarańczową. Obok ubite białka.
  • Krok 6

    Do keksówki o długości 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia przełóż ciasto.

    Pomarańczowa babka przed upieczeniem w keksówce.
  • Krok 7

     Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz przez około 40-45 minut, do tzw. suchego patyczka.

    Pomarańczowa babka po upieczeniu w keksówce.

Polewa czekoladowa:

  • Krok 8

    Zagotuj śmietankę ze skórką pomarańczową.

    Na blacie kuchennym garnek ze śmietanką i skórką z pomarańczy. Obok opakowanie czekolady.
  • Krok 9

    Następnie wsyp czekoladę w kaletkach (lub pokrojoną w kawałki) i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

    W misce składniki na polewę czekoladowo-pomarańczową.
  • Krok 10

    Oblej wystudzone ciasto polewą i posyp posiekanymi orzechami.

    Gotowa babka pomarańczowa z polewą z białej czekolady i orzechami pekan.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/babki-i-ciasta-ucierane/ciasto-pomaranczowe

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej