Ciasto pomarańczowe
Końcówka roku od zawsze ma dla mnie zapach pomarańczy 🍊🍊🍊 Aromat świeżo startej skórki cytrusów ożywi każde, nawet najprostsze ciasto.
Wykorzystałam te soczyste, pyszne owoce i przygotowałam ciasto pomarańczowe. Dzięki dużej ilości skórki i soku z pomarańczy smak owoców jest mocno wyczuwalny, a ciasto ma piękny, intensywny kolor🥰🧡
Ciasto pomarańczowe przygotuj w keksówce. Wystudzone, oblej polewą z białej czekolady i udekoruj posiekanymi pekanami. Chrupiące orzechy idealnie pasują do wilgotnego i puszystego ciasta 👌🏼
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Mąka Polka, Kerrygold oraz Barry Callebaut.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto pomarańczowe:
-
Krok 1
Masło utrzyj z cukrem do uzyskania puszystej i jasnej masy.
-
Krok 2
Następnie dodawaj po jednym żółtku i dalej ucieraj. Białka ubij.
-
Krok 3
Do utartych żółtek z masłem i cukrem dodaj sok z pomarańczy i startą skórkę z pomarańczy. Wymieszaj do połączenia składników.
-
Krok 4
Wymieszaj suche składniki: mąkę pszenną, proszek do pieczenia, skrobię ziemniaczaną, kurkumę i sól.
-
Krok 5
Wymieszane mąki dodaj do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj. Na sam koniec wmieszaj białka.
-
Krok 6
Do keksówki o długości 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia przełóż ciasto.
-
Krok 7
Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz przez około 40-45 minut, do tzw. suchego patyczka.
Polewa czekoladowa:
-
Krok 8
Zagotuj śmietankę ze skórką pomarańczową.
-
Krok 9
Następnie wsyp czekoladę w kaletkach (lub pokrojoną w kawałki) i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
-
Krok 10
Oblej wystudzone ciasto polewą i posyp posiekanymi orzechami.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/babki-i-ciasta-ucierane/ciasto-pomaranczowe |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze