Ciasto na Halloween - Czaszka
Na halloween'owym party, oprócz przebrania, nie mo偶e zabrakn膮膰 tak偶e czego艣 s艂odkiego. 馃崿 Upiorne ciasto na Halloween wygl膮daj膮ce jak czaszka 馃拃 b臋dzie hitem Twojego strasznego, s艂odkiego bufetu!
Do jej przygotowania wykorzysta艂am ciasto jak na babk臋 i form臋 w kszta艂cie czaszki. Wystarczy upiec ciasto, wystudzi膰 i udekorowa膰. Wybór jest spory: zaczynaj膮c od kremów i lukrów, poprzez pisaki i posypki, a na 艣wie偶ych kwiatach ko艅cz膮c - jak w moim przypadku.
Do przygotowania dekoracji u偶y艂am najprostszego kremu ma艣lanego z mlekiem skondensowanym. Jest smaczny, a jego przygotowanie nie zajmie Ci wiele czasu.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudno艣ci
- 艢redni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie babki-czaszki z czekolad膮:
-
Krok 1
Form臋 do pieczenia w kszta艂cie czaszki posmaruj dok艂adnie mas艂em i oprósz m膮k膮. Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C.
-
Forma do pieczenia Halloween czaszka - Wilton
Idealna forma do ciasta na Halloween. Dzi臋ki niej proste ciasto na babk臋 zamienisz w upiorn膮 czaszk臋! 馃拃
-
Krok 2
Czekolad臋 pokrój na ma艂e kawa艂ki.
-
Krok 3
Bia艂ka oddziel od 偶ó艂tek.
-
Krok 4
M膮k臋 przesiej do miski razem ze szczypt膮 soli i proszkiem do pieczenia. Dodaj skrobi臋 ziemniaczn膮 oraz ciemne i czarne kakao. Wymieszaj dok艂adnie.
-
Krok 5
Mas艂o utrzyj z cukrem na jasn膮, puszyst膮 mas臋. Nast臋pnie dodawaj na przemian m膮ki wymieszane z kakao oraz mleko.
-
Krok 6
Bia艂ka ubij na sztywn膮 pian臋. W 2-3 turach wmieszaj je delikatnie do masy kakaowej.
-
Krok 7
Na koniec wmieszaj do ciasta kawa艂ki czekolady.
-
Krok 8
Gotowe ciasto wy艂ó偶 równomiernie w formie do pieczenia w kszta艂cie czaszki. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez oko艂o 45-50 minut.
-
Krok 9
Po upieczeniu wy艂ó偶 ciasto na kratk臋 i pozostaw do wystudzenia.
Krem ma艣lany z mlekiem skondensowanym:
-
Krok 10
Mas艂o utrzyj na puszyst膮 mas臋. Nast臋pnie dolewaj stopniowo mleko skondensowane i dalej ubijaj przez kilka minut. Pod koniec dodaj bia艂y barwnik, aby nieco rozja艣ni膰 krem.
Na koniec zmniejsz obroty miksera na najni偶sze i ucieraj przez oko艂o 3-4 minuty, aby odpowietrzy膰 krem. Dzi臋ki temu b臋dzie mia艂 g艂adsz膮 konsystencj臋.
-
Barwnik spo偶ywczy bia艂y Superwhite
Barwnik spo偶ywczy w proszku bia艂y Sugarflair 艣wietnie sprawdzi si臋 do rozja艣niania i wybielania masy cukrowej, lukru czy kremu. Nie zawiera bieli tytanowej (E171). Proszek rozrobiony z alkoholem mo偶e zosta膰 u偶yty do malowania lub konturowania na masie cukrowej i dekoracjach z niej wykonanych.
-
Krok 11
Oko艂o 1/3 kremu prze艂ó偶 do osobnej miski, dodaj czarny barwnik i wymieszaj dok艂adnie, aby uzyska膰 szary kolor.
Dekoracja:
-
Krok 12
Szarym kremem ma艣lanym posmaruj boki i wszystkie zag艂臋bienia w cie艣cie.
-
Krok 13
Bia艂ym kremem posmaruj wierzch ciasta.
-
Krok 14
Resztkami obu kremów zrób marmurowe smugi.
-
Krok 15
Na koniec udekoruj ulubionymi dekoracjami, np. czarnym pisakiem, kolorowymi pere艂kami, lukrem z dodatkiem barwnika spo偶ywczego itp.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/babki-i-ciasta-ucierane/ciasto-na-halloween-czaszka |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie doda艂 偶adnych zdj臋膰, b膮d藕 pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze