1. Strona g艂贸wna
  2. Przepisy
  3. Babki i ciasta ucierane
  4. Ciasto na Halloween - Czaszka

Ciasto na Halloween - Czaszka

Czaszka ciasto na Halloween, babka z czekolad膮, udekorowane kremem ma艣lanym bia艂ym i szarym, pisakami cukrowymi i jadalnym pomara艅czowym kwiatem - Wszystkiego S艂odkiego
Czaszka ciasto na Halloween, babka z czekolad膮, udekorowane kremem ma艣lanym bia艂ym i szarym, pisakami cukrowymi i jadalnym pomara艅czowym kwiatem - Wszystkiego S艂odkiego
Zesp贸艂 Wszystkiego S艂odkiego - zdj臋cie profilowe
Zesp贸艂 Wszystkiego S艂odkiego Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Na halloween'owym party, oprócz przebrania, nie mo偶e zabrakn膮膰 tak偶e czego艣 s艂odkiego. 馃崿 Upiorne ciasto na Halloween wygl膮daj膮ce jak czaszka 馃拃 b臋dzie hitem Twojego strasznego, s艂odkiego bufetu!

Do jej przygotowania wykorzysta艂am ciasto jak na babk臋 i form臋 w kszta艂cie czaszki. Wystarczy upiec ciasto, wystudzi膰 i udekorowa膰. Wybór jest spory: zaczynaj膮c od kremów i lukrów, poprzez pisaki i posypki, a na 艣wie偶ych kwiatach ko艅cz膮c - jak w moim przypadku.

Do przygotowania dekoracji u偶y艂am najprostszego kremu ma艣lanego z mlekiem skondensowanym. Jest smaczny, a jego przygotowanie nie zajmie Ci wiele czasu.

 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudno艣ci
艢redni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie babki-czaszki z czekolad膮:

  • Krok 1

    Form臋 do pieczenia w kszta艂cie czaszki posmaruj dok艂adnie mas艂em i oprósz m膮k膮. Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C.

    forma do pieczenia Halloween czaszka - Wilton, posmarowana mas艂em i opr贸szona m膮k膮
  • Forma do pieczenia Halloween czaszka - Wilton

    Idealna forma do ciasta na Halloween. Dzi臋ki niej proste ciasto na babk臋 zamienisz w upiorn膮 czaszk臋! 馃拃

    Forma do pieczenia Halloween czaszka - Wilton
  • Krok 2

    Czekolad臋 pokrój na ma艂e kawa艂ki.

    czekolada mleczna pokrojona na kawa艂ki na talerzyku
  • Krok 3

    Bia艂ka oddziel od 偶ó艂tek.

    偶贸艂tka i bia艂ka do babki z czekolad膮 w osobnych miseczkach
  • Krok 4

    M膮k臋 przesiej do miski razem ze szczypt膮 soli i proszkiem do pieczenia. Dodaj skrobi臋 ziemniaczn膮 oraz ciemne i czarne kakao. Wymieszaj dok艂adnie.

    m膮ka pszenna, s贸l, proszek do pieczenia Dr. Oetkera w jednej misce oraz skrobia ziemniaczana, ciemne kakao Dr. Oetkera i czarne kakao Dr. Oetkera w drugiej misce
  • Krok 5

    Mas艂o utrzyj z cukrem na jasn膮, puszyst膮 mas臋. Nast臋pnie dodawaj na przemian m膮ki wymieszane z kakao oraz mleko.

    mas艂o utarte z cukrem w misie robota kuchennego marki bosch, obok m膮ka wymieszana z kakao w szklanek misce oraz mleko w ma艂ej miarce kuchennej
  • Krok 6

    Bia艂ka ubij na sztywn膮 pian臋. W 2-3 turach wmieszaj je delikatnie do masy kakaowej.

    ubita piana z bia艂ek w misie robota kuchennego bosch do babki z czekolad膮
  • Krok 7

    Na koniec wmieszaj do ciasta kawa艂ki czekolady.

    ciasto kakaowe na babk臋-czaszk臋 w misie robota kuchennego z silikonow膮 szpatu艂k膮, obok czekolada mleczna pokrojona w kosteczk臋 na talerzyku
  • Krok 8

    Gotowe ciasto wy艂ó偶 równomiernie w formie do pieczenia w kszta艂cie czaszki. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez oko艂o 45-50 minut.

    ciasto czekoladowe na babk臋 w formie do pieczenia w kszta艂cie czaszki na Halloween marki Wilton
  • Krok 9

    Po upieczeniu wy艂ó偶 ciasto na kratk臋 i pozostaw do wystudzenia.

    babka kakaowa z czekolad膮 w kszta艂cie czaszki na kratce do studzenia

Krem ma艣lany z mlekiem skondensowanym:

  • Krok 10

    Mas艂o utrzyj na puszyst膮 mas臋. Nast臋pnie dolewaj stopniowo mleko skondensowane i dalej ubijaj przez kilka minut. Pod koniec dodaj bia艂y barwnik, aby nieco rozja艣ni膰 krem.

    Na koniec zmniejsz obroty miksera na najni偶sze i ucieraj przez oko艂o 3-4 minuty, aby odpowietrzy膰 krem. Dzi臋ki temu b臋dzie mia艂 g艂adsz膮 konsystencj臋.

    krem ma艣lany z mlekiem skondensowanym i bia艂ym barwnikiem spo偶ywczym wilton w misie robota kuchennego bosch - do dekoracji babki-czaszki z czekolad膮
  • Barwnik spo偶ywczy bia艂y Superwhite

    Barwnik spo偶ywczy w proszku bia艂y Sugarflair 艣wietnie sprawdzi si臋 do rozja艣niania i wybielania masy cukrowej, lukru czy kremu. Nie zawiera bieli tytanowej (E171). Proszek rozrobiony z alkoholem mo偶e zosta膰 u偶yty do malowania lub konturowania na masie cukrowej i dekoracjach z niej wykonanych.

    Barwnik spo偶ywczy bia艂y Superwhite
  • Krok 11

    Oko艂o 1/3 kremu prze艂ó偶 do osobnej miski, dodaj czarny barwnik i wymieszaj dok艂adnie, aby uzyska膰 szary kolor.

    dwie miseczki z kremem ma艣lanym - jedna z dodatkiem bia艂ego barwnika, druga z dodatkiem czarnego barwnika, dzi臋ki kt贸remu krem ma szar膮 barw臋, obok szpatu艂a do rozprowadzania kremu oraz opakowanie czarnego barwnika spo偶ywczego Wilton

Dekoracja:

  • Krok 12

    Szarym kremem ma艣lanym posmaruj boki i wszystkie zag艂臋bienia w cie艣cie.

    miseczka z szarym kremem ma艣lanym, szpatu艂a do kremu oraz ciasto czekoladowe w kszta艂cie czaszki z bokami posmarowanymi szarym kremem ma艣lanym
  • Krok 13

    Bia艂ym kremem posmaruj wierzch ciasta.

    ciasto-czaszka na halloween posmarowane z wierzchu bia艂ym kremem ma艣lanym
  • Krok 14

    Resztkami obu kremów zrób marmurowe smugi.

    marmurowe smugi z kremu ma艣lanego bia艂ego i szarego na cie艣cie czekoladowym w kszta艂cie czaszki na halloween
  • Krok 15

    Na koniec udekoruj ulubionymi dekoracjami, np. czarnym pisakiem, kolorowymi pere艂kami, lukrem z dodatkiem barwnika spo偶ywczego itp.

    ciasto-czaszka na halloween udekorowane za pomoc膮 czarnego pisaka cukrowego
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/babki-i-ciasta-ucierane/ciasto-na-halloween-czaszka

Oce艅 przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Wi臋cej