Jogurtowa babka z rabarbarem
Jogurtowa babka z rabarbarem, dla fanów domowych wypieków! Mimo, że pogoda nie rozpieszcza – u nas wiosna ,,pełną parą”! Babka idealnie pasuje do herbaty, na leniwe majowe popołudnie. Jogurtowa, wyjątkowo miękka babka z dodatkiem tego co najlepsze, czyli sezonowych owoców… Takie połączenia uwielbiam! Ciasto jest pyszne, aromatyczne i po prostu rozpływa się w ustach ❤️ Mniam! 😋
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie jogurtowej babki z rabarbarem:
-
Krok 1
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzej do 180˚C. Rabarbar pokrój na kawałki.
-
Krok 2
Formę do babki o wymiarach 8 cm x 22 cm wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i oprósz mąką.
-
Może się przydać
Dzięki wysokiej jakości blachy i nieprzywierającej powłoce, forma bardzo dobrze przewodzi ciepło, a ciasto jest równomiernie zarumienione. Łatwa w czyszczeniu i pielęgnacji posłuży Ci na długie lata!
-
Krok 3
Miękkie masło utrzyj na jasny, puszysty krem.
-
Krok 4
Wmiksuj jajka z jogurtem.
-
Krok 5
Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksuj do połączenia się składników.
-
Krok 6
Na końcu delikatnie wmieszaj pokrojone wcześniej kawałki rabarbaru, pozostawiając część na wierzch ciasta.
-
Krok 7
Masę przelej do formy, wierzch posyp pozostałym rabarbarem. Piecz około 60-65 minut do suchego patyczka.
Gotową babkę jogurtową z rabarbarem przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/babki-i-ciasta-ucierane/jogurtowa-babka-z-rabarbarem |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze