1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Babki i ciasta ucierane
  4. Babka z jabłkami i karmelową glazurą

Babka z jabłkami i karmelową glazurą

babka z jabłkami, karmelową glazurą i dekoracją z karmelu - wszystkiego słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

🍎 Babka z jabłkami i karmelową glazurą będzie idealnym zwieńczeniem sezonu na te pyszne owoce. :) Delikatny smak jabłek podkreślony imbirem i cynamonem oraz fantazyjny efekt, jaki tworzy karmelowa dekoracja - zdecydowanie kojarzą mi się ze złotą polską jesienią. Koniecznie wypróbuj ten przepis! 🍂

Poznaj nasza poradę i dowiedz się, która odmiana jabłek jest najlepsza do pieczenia?


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie babki z jabłkami i karmelową glazurą:

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do 170°C. Formę na babkę z kominem wysmaruj masłem i oprósz mąką.

  • Może się przydać

    Forma do babki z kominem marki Wilton świetnie sprawdzi się do świątecznych wypieków. Dzięki powłoce non-stick babka nie będzie przywierać i z łatwością wyjmiesz ją z formy!

    Może się przydać
  • Krok 2

    Jabłka umyj, obierz i pokrój w kostkę. Wymieszaj razem mąkę, imbir, cynamon, proszek do pieczenia i sól.

  • Krok 3

    W drugiej misce zmiksuj na wysokich obrotach cukier i jajka do uzyskania puszystej konsystencji. Następnie stopniowo wlewaj olej i dokładnie wymieszaj.

  • Krok 4

    Do mokrych składników dodaj suche i wymieszaj tyko do połączenia składników. Na koniec dodaj pokrojone jabłka.

  • Krok 5

    Ciasto przelej do formy i piecz przez ok. 50-55 minut do suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostaw na kratce do wystudzenia.

  • Marta poleca

    Kratka do studzenia ciast i ciasteczek marki Wilton pozwala na szybsze i równomierne stygnięcie ciast, co zapobiega ich zaparzaniu. Powłoka non-stick zapobiega przyklejaniu ciasta. Super gadżet do Twojej kuchni!

    Marta poleca

Sos karmelowy do babki z jabłkami:

  • Krok 6

    Na małym ogniu gotuj cukier z wodą, aż nabierze bursztynowego odcienia (nie mieszaj).

  • Krok 7

    Następnie cienkim strumieniem dolewaj śmietankę i gotuj do połączenia składników.

  • Krok 8

    Krem przelej do miski, przykryj go szczelnie folią i odstaw do wystudzenia (gdy sos będzie zimny powinien zgęstnieć).

Karmel do dekoracji:

  • Krok 9

    Jeden arkusz papieru do pieczenia rozłóż na blacie kuchennym. Cukier z wodą gotuj na małym ogniu do momentu otrzymania bursztynowego koloru (podczas gotowania nie można mieszać karmelu, bo doprowadzi to do scukrzenia).

  • Krok 10

    Gorący karmel wylewaj na papier do pieczenia za pomocą łyżki i zostaw do wystudzenia. 

  • Krok 11

    Zimny sos karmelowy wylej na babkę i udekoruj karmelową dekoracją.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/babki-i-ciasta-ucierane/babka-jablkami-karmelowa-glazura

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej