1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Babki i ciasta ucierane
  4. Ciasto migdałowo-pomarańczowe

Ciasto migdałowo-pomarańczowe

Ciasto migdałowo-pomarańczowe udekorowane posiekanymi pistacjami i kwiatami bzu - Wszystkiego Słodkiego
Ciasto migdałowo-pomarańczowe udekorowane posiekanymi pistacjami i kwiatami bzu - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Ciasto migdałowo-pomarańczowe to doskonała propozycja dla wielbicieli umiarkowanie słodkich deserów. Zapraszam Was gorąco po przepis, w którym krok po kroku przedstawiam, jak przygotować to pyszne ciacho.😄 Co ważne, przepis ten został stworzony także z myślą o wszystkich na diecie bezglutenowej. Nie mogę się doczekać, żeby się dowiedzieć, jak Wam smakowało! Piszcie i wysyłajcie zdjęcia, a ja tymczasem wracam do kuchni pracować nad kolejną słodką niespodzianką! ❤️


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie ciasta migdałowo-pomarańczowego:

  • Krok 1

    Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłoż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 170°C. Żółtka oddziel od białek i ubij je z cukrem i ekstraktem migdałowym do uzyskania jasnej i puszystej masy.

    żółtka i cukier w osobnych miskach, obok opakowanie ekstraktu naturalnego migdał z maroka dr. oetkera oraz rózga kuchenna
  • Ekstrakt naturalny Migdał z Maroka Dr. Oetker

    Naturalny i intensywny ekstrakt z migdałów świetnie sprawdzi się do aromatyzowania ciast, deserów, sosów i napojów. Nie zawiera alkoholu!

    Ekstrakt naturalny Migdał z Maroka Dr. Oetker
  • Krok 2

    Pomarańczę dokładnie umyj, sparz gorącą wodą, a następnie skórkę zetrzyj na tarce na małych oczkach. Owoc przekrój na pół i wyciśnij z niego sok. Do ubitej masy jajecznej dodaj skórkę oraz sok z pomarańczy i delikatnie wymieszaj.

    żółtka ubite z cukrem w misce, obok w osobnych miseczkach sok i skórka z pomarańczy
  • Krok 3

    Zmielone migdały wymieszaj z proszkiem do pieczenia.

    mielone migdały w misce, obok opakowanie proszku do pieczenia bez glutenu dr. oetkera
  • Krok 4

    A następnie wymieszaj z ubitą masą jajeczną. Ubij białka na sztywno i przygotuj olej.

    masa jajeczna wymieszana z mielonymi migdałami w misce, obok miska z ubitymi białkami, miseczka z olejem oraz rózga kuchenna
  • Krok 5

    Do masy dodaj olej i dokładnie wymieszaj. Na końcu delikatnie wmieszaj ubite białka. Całość przełóż do formy i włóż do nagrzanego piekarnika.

    ciasto migdałowo-pomarańczowe z tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia
  • Krok 6

    Ciasto piecz przez około 45 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw do wystudzenia.

    upieczone bezglutenowe ciasto migdałowo-kokosowe w tortownicy

Syrop pomarańczowy:

  • Krok 7

    Cukier i sok z pomarańczy przełóż do garnka.

    cukier w rondelku i sok z pomarańczy w szklance
  • Krok 8

    Podgrzewaj na średniej mocy palnika przez około 10 minut, a następnie odstaw na około 5 minut do przestudzenia. Wystudzone ciasto ponakłuwaj wykałaczką.

    wystudzone ciasto migdałowo-pomarańczowe wyjęte z tortownicy i ponakłuwane wykałaczką, obok rondelek z syropem pomarańczowym
  • Krok 9

    Delikatnie rozprowadź syrop pomarańczowy na cieście.

    ciasto migdałowo-pomarańczowe posmarowane syropem pomarańczowym
  • Krok 10

    Górę ciasta posyp posiekanymi pistacjami i udekoruj kwiatami bzu.

    ciasto migdałowo-pomarańczowe posmarowane syropem pomarańczowym i posypane posiekanymi pistacjami
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/babki-i-ciasta-ucierane/ciasto-migdalowo-pomaranczowe-przepis

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej