Kandyzowane marchewki – naturalna dekoracja do ciasta

Kandyzowane marchewki – naturalna dekoracja do ciasta

Opublikowano:

Kandyzowana marchewka sprawdzi się idealnie jako naturalna dekoracja do ciasta. Jest pyszna, chrupiąca i ma bardzo intensywny kolor. Szczególnie dobrze wygląda na jasnym kremie. I co zaskakujące, zupełnie nie smakuje jak marchewka! Bardzo polecam :)

Składniki:
Kandyzowane marchewki:
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wody
  • 1 marchewka

Sposób przygotowania:

Krok 1

Marchewkę obierz. Obieraczką wytnij wąskie plastry wzdłuż marchwi. Zagotuj wodę z cukrem.

Krok 2

Do syropu dodaj plastry marchewki i gotuj je przez 15 minut.

Krok 3

Odcedź marchewkę z syropu i studź przez 15 minut.

Krok 4

Piekarnik rozgrzej do temperatury 105°C. Rozłóż plastry marchewki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na 20 minut.

Krok 5

Wyciągnij blachę z piekarnika i każdy plaster marchewki owiń spiralnie wzdłuż trzonu drewnianej łyżki.

Krok 6

Otrzymane spiralki ułóż na blasze i ponownie wstaw do piekarnika na 30-40 minut.

Krok 7

Tak przygotowane marchewki idealnie posłużą do dekoracji ciasta marchewkowego. Przepis na pachnące, piernikowe ciasto marchewkowe znajdziesz tutaj.

Składniki:
Kandyzowane marchewki:
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wody
  • 1 marchewka
Zobacz tę poradę na ws.pl
Kandyzowane marchewki – naturalna dekoracja do ciasta ->

Przepisy powiązane z poradą