1. Strona główna
  2. Inpiracje
  3. Porady
  4. Kandyzowane marchewki – naturalna dekoracja do ciasta

Kandyzowane marchewki – naturalna dekoracja do ciasta

Kandyzowana marchewka sprawdzi się idealnie jako naturalna dekoracja do ciasta. Jest pyszna, chrupiąca i ma bardzo intensywny kolor. Szczególnie dobrze wygląda na jasnym kremie. I co zaskakujące, zupełnie nie smakuje jak marchewka! Bardzo polecam :)


Sposób przygotowania:

  • Krok 1

    Marchewkę obierz. Obieraczką wytnij wąskie plastry wzdłuż marchwi. Zagotuj wodę z cukrem.

  • Krok 2

    Do syropu dodaj plastry marchewki i gotuj je przez 15 minut.

  • Krok 3

    Odcedź marchewkę z syropu i studź przez 15 minut.

  • Krok 4

    Piekarnik rozgrzej do temperatury 105°C. Rozłóż plastry marchewki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na 20 minut.

  • Krok 5

    Wyciągnij blachę z piekarnika i każdy plaster marchewki owiń spiralnie wzdłuż trzonu drewnianej łyżki.

  • Krok 6

    Otrzymane spiralki ułóż na blasze i ponownie wstaw do piekarnika na 30-40 minut.

  • Krok 7

    Tak przygotowane marchewki idealnie posłużą do dekoracji ciasta marchewkowego. Przepis na pachnące, piernikowe ciasto marchewkowe znajdziesz tutaj.


Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej