Kandyzowana marchewka sprawdzi się idealnie jako naturalna dekoracja do ciasta. Jest pyszna, chrupiąca i ma bardzo intensywny kolor. Szczególnie dobrze wygląda na jasnym kremie. I co zaskakujące, zupełnie nie smakuje jak marchewka! Bardzo polecam :)
Sposób przygotowania:
-
Krok 1
Marchewkę obierz. Obieraczką wytnij wąskie plastry wzdłuż marchwi. Zagotuj wodę z cukrem.
-
Krok 2
Do syropu dodaj plastry marchewki i gotuj je przez 15 minut.
-
Krok 3
Odcedź marchewkę z syropu i studź przez 15 minut.
-
Krok 4
Piekarnik rozgrzej do temperatury 105°C. Rozłóż plastry marchewki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na 20 minut.
-
Krok 5
Wyciągnij blachę z piekarnika i każdy plaster marchewki owiń spiralnie wzdłuż trzonu drewnianej łyżki.
-
Krok 6
Otrzymane spiralki ułóż na blasze i ponownie wstaw do piekarnika na 30-40 minut.
-
Krok 7
Tak przygotowane marchewki idealnie posłużą do dekoracji ciasta marchewkowego. Przepis na pachnące, piernikowe ciasto marchewkowe znajdziesz tutaj.
Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/kandyzowane-marchewki-naturalna-dekoracja-do-ciasta |
Komentarze