Odwracane ciasto kokosowe z mango
Odwracane ciasto kokosowe z mango to moja najnowsza propozycja pysznego, owocowego wypieku! Wyśmienite połączenie tropikalnych smaków. Ciasto jest miękkie w konsystencji i przyjemnie delikatne w smaku. Uda się każdemu amatorowi wypieków - jest naprawdę proste do wykonania! ☕ Idealne do popołudniowej kawy albo na weekendowy podwieczorek. Spróbuj! 💛
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Syrop kokosowy:
-
Krok 1
Mleko kokosowe i cukier umieść w rondelku, ustaw na średniej mocy palnika i zagotuj. Następnie zmniejsz grzanie i gotuj jeszcze ok. 1 minutę. Po tym czasie dodaj sok z cytryny i dokładnie wymieszaj. Ostaw do wystudzenia.
Przygotowanie ciasta kokosowego z mango:
-
Krok 2
Okrągłą formę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Wiórki kokosowe zalej mlekiem kokosowym, aby nieco zmiękły.
Mango umyj, obierz ze skórki i pokrój w poprzek na plastry. Plastry mango ułóż szczelnie na dnie formy, zalej syropem kokosowym i wstaw do lodówki.
-
Może się przydać
Szeroki wybór tortownic znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego. Jesteśmy pewni jakości naszych produktów, dlatego na serie Tradition oraz Black Trend dajemy aż 5 lat gwarancji! :)
-
Krok 3
Miękkie masło utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodawaj kolejno jajka, miksując po każdym dodaniu. Na koniec dodaj pastę waniliową.
-
Krok 4
Wymieszaj ze sobą suche składniki i dodaj je do masy razem z mlekiem kokosowym i wiórkami kokosowymi.
-
Krok 5
Wymieszaj do połączenia składników.
-
Krok 6
Rozłóż masę równomiernie na mango, wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 50 minut. Po upieczeniu odstaw ciasto do lekkiego przestudzenia (ok. 10-15 min).
Następnie wyłóż ciasto przykładając paterę do formy i obracając ją do góry nogami. Zdejmij obręcz i dno formy, usuń papier do pieczenia i odstaw ciasto do wystudzenia.
-
Natalia poleca
Kratka do studzenia ciast i ciasteczek marki Wilton pozwala na szybsze i równomierne stygnięcie ciast, co zapobiega ich zaparzaniu. Powłoka non-stick zapobiega przyklejaniu ciasta. Super gadżet do Twojej kuchni!
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/babki-i-ciasta-ucierane/odwracane-ciasto-kokosowe-z-mango |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze