Sękacz na blaszce
Mam dla Was przepis na domowy sękacz. Przygotowywany na blaszce, nieskomplikowany i smaczny. Zdecydowanie mniej suchy niż sękacz tradycyjny, za co bardzo go polubiłam. Dzięki warstwie pysznej czekolady i złotym perełkom nabiera wyjątkowego smaku i wyglądu. Serdecznie polecam także na święta.❤️
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie ciasta na sękacz:
-
Krok 1
Piekarnik nagrzej do temperatury 220°C. Blaszkę o wymiarach 25 x 32 cm posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Obie mąki przesiej z proszkiem do pieczenia.
-
Krok 2
Miękkie masło, cukier puder i ziarenka wyjęte z laski wanilii umieść w misie i utrzyj na jasną, puszystą masę.
-
Laska wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetker
Wanilia nadaje się do wielu przepisów: ciast, deserów, kompotów, ale także dań z mięsa. Zamknięta w szklanej fiolce w 100% zachowuje swój niepowtarzalny aromat!
-
Krok 3
Następnie kolejno dodawaj żółtka i dalej ucieraj.
-
Krok 4
Wsyp przesiane wcześniej mąki z proszkiem do pieczenia, dodaj sól, ekstrakt pomarańczowy i alkohol. Wszystko dokładnie połącz.
-
Krok 5
Białko ubij z cukrem na sztywną pianę i delikatnie połącz z przygotowaną wcześniej masą.
-
Krok 6
Ciasto piecz warstwami. Najpierw wyłóż jedną cienką warstwę ciasta i piecz przez około 6-7 minut, aby się zarumieniło. Wyjmij blaszkę z piekarnika i wyłóż na nią kolejną warstwę ciasta. Ponownie piecz przez kilka minut. Czynność powtarzaj do wykorzystania całości ciasta.
Z proporcji w przepisie powinno wyjść około 8 warstw. Na jedną warstwę zużyj około 4 łyżek ciasta i cieniutko je rozprowadź. Po upieczeniu ciasto odstaw do wystudzenia.
Polewa czekoladowa:
-
Krok 7
Śmietankę zagotuj, zdejmij z ognia i dodaj do niej połamaną czekoladę. Mieszaj do momentu rozpuszczenia się czekolady, na koniec dodaj miękkie masło. Ponownie wymieszaj do uzyskania gładkiej masy.
-
Krok 8
Następnie polewę wylej na ostudzony sękacz. Zanim zastygnie, udekoruj ją złotą posypką.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/babki-i-ciasta-ucierane/sekacz-na-blaszce |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze