1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Babki i ciasta ucierane
  4. Sękacz na blaszce

Sękacz na blaszce

sękacz na blaszce czyli warstwowe ciasto polane czekoladą - Wszystkiego Słodkiego
Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Mam dla Was przepis na domowy sękacz. Przygotowywany na blaszce, nieskomplikowany i smaczny. Zdecydowanie mniej suchy niż sękacz tradycyjny, za co bardzo go polubiłam. Dzięki warstwie pysznej czekolady i złotym perełkom nabiera wyjątkowego smaku i wyglądu. Serdecznie polecam także na święta.❤️


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie ciasta na sękacz:

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 220°C. Blaszkę o wymiarach 25 x 32 cm posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Obie mąki przesiej z proszkiem do pieczenia.

  • Krok 2

    Miękkie masło, cukier puder i ziarenka wyjęte z laski wanilii umieść w misie i utrzyj na jasną, puszystą masę.

  • Laska wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetker

    Wanilia nadaje się do wielu przepisów: ciast, deserów, kompotów, ale także dań z mięsa. Zamknięta w szklanej fiolce w 100% zachowuje swój niepowtarzalny aromat!

    Laska wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetker
  • Krok 3

    Następnie kolejno dodawaj żółtka i dalej ucieraj.

  • Krok 4

    Wsyp przesiane wcześniej mąki z proszkiem do pieczenia, dodaj sól, ekstrakt pomarańczowy i alkohol. Wszystko dokładnie połącz.

  • Krok 5

    Białko ubij z cukrem na sztywną pianę i delikatnie połącz z przygotowaną wcześniej masą.

  • Krok 6

    Ciasto piecz warstwami. Najpierw wyłóż jedną cienką warstwę ciasta i piecz przez około 6-7 minut, aby się zarumieniło. Wyjmij blaszkę z piekarnika i wyłóż na nią kolejną warstwę ciasta. Ponownie piecz przez kilka minut. Czynność powtarzaj do wykorzystania całości ciasta.

    Z proporcji w przepisie powinno wyjść około 8 warstw. Na jedną warstwę zużyj około 4 łyżek ciasta i cieniutko je rozprowadź. Po upieczeniu ciasto odstaw do wystudzenia.

Polewa czekoladowa:

  • Krok 7

    Śmietankę zagotuj, zdejmij z ognia i dodaj do niej połamaną czekoladę. Mieszaj do momentu rozpuszczenia się czekolady, na koniec dodaj miękkie masło. Ponownie wymieszaj do uzyskania gładkiej masy.

  • Krok 8

    Następnie polewę wylej na ostudzony sękacz. Zanim zastygnie, udekoruj ją złotą posypką.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/babki-i-ciasta-ucierane/sekacz-na-blaszce

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej