Babeczki z jagodami
💜 Babeczki z jagodami. W lasach jest już pełno jagód, więc korzystam i dorzucam ich garść do wyjątkowych muffinek. Dzisiejszy przepis ma w sobie specjalny składnik – masę marcepanową. Nietypowe są również foremki, bo posłużyły mi za nie kubki. Na pewno zaskoczycie swoich gości podając im słodkości w takiej formie! 💜
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie babeczek z jagodami:
-
Krok 1
Jagody przebierz, umyj i osusz.
-
Krok 2
Marcepan zetrzyj na tarce na wiórki i dodaj do niego miękkie masło, cukier puder oraz cukier wanilinowy. Całość zmiksuj na puszystą masę.
-
Krok 3
Następnie dodawaj kolejno jajka, miksując każde z nich przez około ½ minuty.
-
Krok 4
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i solą przesiej przez sitko i partiami dodawaj do masy. Tuż przed końcem miksowania, dodaj śmietanę.
-
Może się przydać
Sitko z drewnianą rączką w stylu Retro o średnicy 10 cm i długości 24 cm od Dr. Oetkera. Idealne do przesiewania mąki, cukru pudru czy kakao.
-
Krok 5
Na koniec wsyp jagody i delikatnie wymieszaj za pomocą łyżki.
-
Krok 6
Kubki wysmaruj masłem i obsyp mąką, po czym nałóż do nich ciasto do około ¾ wysokości. Kubki ustaw na blasze z wyposażenia piekarnika i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175°C na około 35-40 minut.
-
Krok 7
Babeczki z jagodami możesz podać na ciepło i na zimno.
Porada:
⭐ Pamiętaj, aby do pieczenia wybrać kubki ceramiczne.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/babki-i-ciasta-ucierane/babeczki-z-jagodami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze