1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Babki i ciasta ucierane
  4. Wisząca babka

Wisząca babka

wisząca babka wszystkiego słodkiego
wisząca babka wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Czy na hasło „wisząca babka” wyobrażasz sobie najbardziej delikatne, biszkoptowe ciasto, jakie tylko istnieje? Jeśli do tej pory nie znałaś tego określenia, koniecznie zajrzyj do mojego przepisu🍰

Do przygotowania ciasta warto wykorzystać specjalną formę z kominem i nóżkami – babkę po upieczeniu odwracamy w formie do góry nogami i w taki „wiszący” sposób studzimy. Dzięki temu, po wyciągnięciu z formy jest wyjątkowo delikatna i puszysta. Dodatek wody i oleju sprawia, że wisząca babka długo zachowuje świeżość.

Szukasz pomysłu na niecodzienną babkę na zbliżającą się Wielkanoc? 🐣Przygotuj wiszącą babkę, która oczaruje wszystkich przy świątecznym stole i sprawi, że spotkanie z bliskimi będzie wyjątkowe.

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, oraz Mąka Polka.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Wisząca babka

  • Krok 1

    Białka oddziel od żółtek. Żółtka ubij z połową porcji cukru i szczyptą soli ubij na jasną, puszystą masę. W oddzilenej misce ubij białka na sztywną pianę z drugą połową cukru.

    w miseczkach składniki na babkę wiszącą obok proszek do pieczenia i cukier z wanilią dr .oetkera i robot kuchenny bosch
  • Krok 2

    Proszek do pieczenia i cukier z wanilią wymieszaj z mąką pszenną.

    w miseczce mąka polka, na blacie cukier z wanilią dr. oetker i proszek do pieczenia w opakowaniu
  • Krok 3

    Zmniejsz obroty i przelej wodę z olejem oraz bardzo krótko suche składniki, tylko do połączenia składników.

    ubijane ciasto w robocie kuchennym bosch, obok szklanka z olejem i miseczka z mąką
  • Krok 4

    Na końcu wmieszaj delikatnie ubite białka.

    włączony robot z ciastem obok misa z białkami
  • Krok 5

    Ciasto przelej do formy z kominem do wiszącej babki.

    forma z nieupieczoną babką wiszącą przed pieczeniem
  • Forma do pieczenia na nóżkach Wilton

    Forma do babki wiszącej (biszkoptu) na nóżkach. Dzięki tej foremce babka stanie się twoim popisowym ciastem❣️

  • Krok 6

    Piecz w nagrzanym piekarniku do 170°C przez 45 minut.

    w formie na nóżkach upieczona wisząca babka
  • Krok 7

    Po upieczeniu odstaw do góry dnem do całkowitego wystudzenia.

    studzona babka wisząca w formie na nóżkach
  • Krok 8

    Przesiany cukier puder wymieszaj z wrzątkiem. Gotowym lukrem udekoruj babkę. Przed podaniem udekoruj owocami.

    w białej miseczce lukier do babki

Dekoracja

    Podoba Ci się dekoracja mojej wiszącej babki? Tutaj znajdziesz przepis na ekspresowy, jadalny mech z mikrofali, który wykorzystałam.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/babki-i-ciasta-ucierane/wiszaca-babka

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej