Bezglutenowy mazurek z orzechami pekan
Bezglutenowy mazurek z orzechami pekan – pięknie się prezentuje i smakuje wyśmienicie! Czego chcieć więcej przy świątecznym stole? Przedstawiam Wam dziś mój pomysł na ten tradycyjny wielkanocny wypiek. Spód otula bezowa, orzechowa masa. Wierzch zdobią orzechy pekan, które już same w sobie tworzą ciekawą dekorację. Przepis jest bardzo prosty do wykonania, nie wymaga wiele pracy i czasu. Życzę Wam pięknych, udanych mazurków!
Jeżeli lubisz karmel, wypróbuj również mój przepis na mazurka orzechowego z karmelem (również bez glutenu!). Idealnym przepisem na Wielkanoc będzie Mazurek bezglutenowy z kajmakiem. Wypróbuj koniecznie!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie bezglutenowego mazurka:
-
Krok 1
Orzechy zmiel drobno.
-
Krok 2
Prostokątną formę o wymiarach 23x33 cm wyłóż papierem do pieczenia a następnie połóż na dno wafel (być może będzie wymagał przycięcia). Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C.
-
Krok 3
Białka umieść w misie i ubijaj aż powstanie piana, ale nie będzie całkiem sztywna. Wówczas dodawaj stopniowo cukier wymieszany z cukrem z wanilią, ciągle ubijając, łyżka po łyżce. Sok z cytryny wymieszaj z mąką ziemniaczaną, dodaj do masy i jeszcze przez chwilę ubijaj do połączenia.
-
Krok 4
Następnie dodaj zmielone orzechy i wymieszaj wszystko szpatułką na jednolitą masę. Wyłóż masę równomiernie na waflu, poukładaj na wierzchu orzechy pekan i wstaw do nagrzanego piekarnika i od razu obniż temperaturę do 160°C. Piecz ok 30 min.
-
Może się przydać
Piękna, dwustronna rękawica kuchenna w kolorze szaro-różowym.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/bez-glutenu/bezglutenowy-mazurek-z-orzechami-pekan |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze