Lizaki bezowe z aquafaby
Lizaki bezowe z aquafaby 🍭🍭 to idealny pomysł na oryginalny słodki prezent lub dekorację. Zamiast białek jaj, użyłam w tym przepisie aquafaby, czyli wody po ciecierzycy z puszki. Z części masy bezowej wykonałam dwukolorowe, niebiesko-białe beziki. Możesz wykorzystać je np. do dekoracji tortu, tak jak w przepisie na wegański tort zimowy. ❄️
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie lizaków bezowych z aquafaby:
-
Krok 1
Patyczki do szaszłyków obetnij tak, aby otrzymać kilka różnych długości. Na blachy z wyposażenia piekarnika wyłóż papier do pieczenia. Ułóż na nim patyczki. Piekarnik nagrzej do 100°C.
-
Krok 2
Cukier i aquafabę umieść w misie miksera.
-
Krok 3
Miksuj na wysokich obrotach do uzyskania białej i sztywnej konsystencji. Podziel masę na dwie części. Do jednej dodaj kilka kropel niebieskiego barwnika i wymieszaj.
-
Krok 4
Do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki dodawaj naprzemiennie białą i niebieską masę bezową.
-
Marta poleca
Jeśli chcesz pięknie udekorować swoje wypieki, polecam Ci wypróbowanie ozdobnych tylek z naszego sklepu. Dzięki nim wyczarujesz ozdoby, jakie tylko chcesz! :)
-
Krok 5
Wyciskaj masę na patyczki, tworząc bezowe lizaki. Z części masy zrób beziki. Śnieżynki cukrowe ułóż na masie. Wstaw do piekarnika i piecz przez 1,5 godziny. Upieczone bezy pozostaw do wystudzenia w piekarniku.
* Dobrze jest zredukować aquafabę, czyli jeżeli używamy 150 ml aquafaby, to przelewamy do garnka 300 ml i podgrzewamy, aż połowa odparuje. Następnie schładzamy płyn i dopiero wtedy go używamy do ubicia.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/bez-jajek/lizaki-bezowe-z-aquafaby |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze