1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Bez jajek
  4. Lizaki bezowe z aquafaby

Lizaki bezowe z aquafaby

Lizak bezowy z aquafaby ze śnieżynkami i wstążeczką - Wszystkiego Słodkiego
Lizak bezowy z aquafaby ze śnieżynkami i wstążeczką - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 4 oceny

Lizaki bezowe z aquafaby 🍭🍭 to idealny pomysł na oryginalny słodki prezent lub dekorację. Zamiast białek jaj, użyłam w tym przepisie aquafaby, czyli wody po ciecierzycy z puszki. Z części masy bezowej wykonałam dwukolorowe, niebiesko-białe beziki. Możesz wykorzystać je np. do dekoracji tortu, tak jak w przepisie na wegański tort zimowy. ❄️


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie lizaków bezowych z aquafaby:

  • Krok 1

    Patyczki do szaszłyków obetnij tak, aby otrzymać kilka różnych długości. Na blachy z wyposażenia piekarnika wyłóż papier do pieczenia. Ułóż na nim patyczki. Piekarnik nagrzej do 100°C.

    Patyczki do szaszłyków na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Krok 2

    Cukier i aquafabę umieść w misie miksera.

    Cukier i aquafaba w osobnych miseczkach, obok mieszadła miksera
  • Krok 3

    Miksuj na wysokich obrotach do uzyskania białej i sztywnej konsystencji. Podziel masę na dwie części. Do jednej dodaj kilka kropel niebieskiego barwnika i wymieszaj.

    Biała masa bezowa i niebieska masa bezowa w osobnych miseczkach.
  • Krok 4

    Do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki dodawaj naprzemiennie białą i niebieską masę bezową.

    biało-niebieska masa bezowa w worku cukierniczym z tylką w kształcie gwiazdki
  • Marta poleca

    Jeśli chcesz pięknie udekorować swoje wypieki, polecam Ci wypróbowanie ozdobnych tylek z naszego sklepu. Dzięki nim wyczarujesz ozdoby, jakie tylko chcesz! :)

    Marta poleca
  • Krok 5

    Wyciskaj masę na patyczki, tworząc bezowe lizaki. Z części masy zrób beziki. Śnieżynki cukrowe ułóż na masie. Wstaw do piekarnika i piecz przez 1,5 godziny. Upieczone bezy pozostaw do wystudzenia w piekarniku.

    biało-niebieskie bezowe lizaki na patyczkach oraz beziki z aquafaby na blaszce z papierem do pieczenia, obok opakowanie śnieżynek cukrowych od dr. oetkera

* Dobrze jest zredukować aquafabę, czyli jeżeli używamy 150 ml aquafaby, to przelewamy do garnka 300 ml i podgrzewamy, aż połowa odparuje. Następnie schładzamy płyn i dopiero wtedy go używamy do ubicia.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/bez-jajek/lizaki-bezowe-z-aquafaby

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej