Migda艂owe ciasto cytrynowe bez glutenu
Szukasz prostego przepisu na pyszne ciasto na co dzie艅? Migda艂owe ciasto cytrynowe bez glutenu to w艂a艣nie taki przepis. Proste sk艂adniki, minimum zamieszania i ciasto do kawy gotowe. W dodatku jest bez glutenu. 鉂わ笍
Przepis jest 艂atwy, nie zajmuje zbyt wiele czasu i mo偶esz go 艣mia艂o modyfikowa膰, zmieniaj膮c dodatki smakowe. Ja przygotowa艂am najprostsz膮 wersj臋 z dodatkiem cukru z wanili膮 i skórki cytrynowej. Wysz艂o pysznie. Wypróbuj ten przepis na migda艂owe ciasto cytrynowe bez dodatku glutenu!
To ciasto przygotowa艂am równie偶 w wersji ze 艣liwkami. Zobacz przepis na migda艂owe ciasto ze 艣liwkami bez glutenu.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudno艣ci
- 艁atwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Bezglutenowe ciasto migda艂owo-cytrynowe:
-
Krok 1
Form臋 o wymiarach 21x21 cm wy艂ó偶 papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C.
-
Mo偶e si臋 przyda膰
Wysokiej jako艣ci kwadratowa forma do pieczenia w pi臋knym r贸偶owym kolorze.
-
Krok 2
W misie miksera utrzyj 偶ó艂tka z cukrem i cukrem z wanili膮 na jasn膮 puszyst膮 mas臋.
-
Krok 3
Nast臋pnie dodaj m膮k臋 migda艂ow膮, skórk臋 z cytryny i dok艂adnie wymieszaj.
-
Krok 4
Bia艂ka ubij na sztywn膮 pian臋 i wmieszaj w dwóch turach do masy, zdecydowanie ale nie za mocno aby nie zbi膰 p臋cherzyków powietrza. Masa powinna by膰 jednolita.
-
Krok 5
Prze艂ó偶 mas臋 do formy do pieczenia , posyp wierzch p艂atkami migda艂ów i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz oko艂o 30-35 minut.
-
Krok 6
Po upieczeniu uchyl piekarnik i pozostaw w nim migda艂owe ciasto na oko艂o 10-15 minut. Po tym czasie wyjmij i wystud藕.
Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/bez-glutenu/migdalowe-ciasto-cytrynowe-bez-glutenu |
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 1
Komentarze