Pavlova z kremem waniliowym i sosem truskawkowym
Beza Pavlova, czyli królowa bez, tym razem w dość klasycznej wersji z kremem waniliowym i sosem truskawkowym. Idealny letni przepis na wakacyjne spotkania w gronie bliskich Ci osób 🏖️Slodka beza, delikatny krem i wspaniały aromat świeżych truskawek 🍓🍓🍓
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przepis na bezę Pavlovą:
-
Krok 1
Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i narysuj na nim okrąg o średnicy 20 cm. Piekarnik nagrzej do temperatury 140°C.
-
Krok 2
Białka ubij ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier, cały czas miksując do uzuskania lśniacej sztywnej piany.
-
Krok 3
Pod koniec ubijania dodaj budyń i wymieszaj dokładnie.
-
Może się przydać
Budyń waniliowy Dr. Oetkera zabierze Cię w podróż do smaków dzieciństwa! Aksamitna konsystencja i delikatny aromat wanilii wprawią Cię we wspaniały nastrój. Teraz ten pyszny deser również w wersji bez glutenu.
-
Krok 4
Masę wyłóż na blachę i uformuj. Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 110°C, wstaw bezę i piecz ok 120 min. Po upieczeniu wystudź przy uchylonych drzwiach piekarnika.
Sos truskawkowy:
-
Krok 5
Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój. Włóż do garnka, dodaj wodę, cukier i podgrzewaj.
-
Krok 6
Skrobię ziemniaczaną rozprowadź w zimnej wodzie, dodaj do truskawek i zagotuj do zgęstnienia.
-
Krok 7
Odstaw do przestudzenia a następnie przetrzyj przez sitko.
Krem waniliowy:
-
Krok 8
Schłodzoną śmietankę miksuj krótko na wysokich obrotach. W trakcie ubijania dodaj śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem, cukier z wanilią i ubijaj na sztywną konsystencję.
-
Krok 9
Gotowy krem wyłóż na wystudzoną bezę, udekoruj truskawkami i mietą. Pavlovę podawaj z sosem truskawkowym.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/bez-glutenu/pavlova-z-kremem-waniliowym-i-sosem-truskawkowym |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze