Migdałowe ciasto ze śliwkami bez glutenu
Migdałowe ciasto ze śliwkami to zmodyfikowana wersja migdałowego ciasta cytrynowego. Równie proste w przygotowaniu, wzbogacone o kawałki słodkich śliwek węgierek i niewielką porcję mielonych migdałów dodanych dla ustabilizowania konsystencji i utrzymania owoców na wierzchu.
Nie zajmuje wiele czasu, możesz je przygotować nie tylko ze śliwkami, ale także z innymi owocami np. malinami. 😍
Zobacz również przepis na ciasto migdałowe cytrynowe bez glutenu.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie ciasta migdałowego bez glutenu ze śliwkami:
-
Krok 1
Śliwki umyj, wypestkuj i pokrój na kawałki.
-
Krok 2
-
Natalia poleca
Piękna, różowa forma w stylu Retro wykonana z wysokiej jakości blachy, pokryta powłoką zapobiegającą przywieraniu
-
Krok 3
W misie miksera utrzyj żółtka z cukrem i cukrem z wanilią na jasną puszystą masę.
-
Krok 4
Następnie dodaj do masy mielone migdały lub mąkę migdałową i wymieszaj dokładnie.
-
Krok 5
Białka ubij na sztywną pianę i wmieszaj do masy migdałowej w dwóch turach , zdecydowanie, ale nie za mocno, aby nie zbić pęcherzyków powietrza. Masa powinna być jednolita.
-
Krok 6
Przełóż masę migdałową do formy, wyłóż na wierzch śliwki i posyp płatkami migdałów. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 35-40 minut.
-
Krok 7
Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/bez-glutenu/migdalowe-ciasto-ze-sliwkami-bez-glutenu |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze