Migdałowe ciasto ze śliwkami bez glutenu

Migdałowe ciasto ze śliwkami to zmodyfikowana wersja migdałowego ciasta cytrynowego. Równie proste w przygotowaniu, wzbogacone o kawałki słodkich śliwek węgierek i niewielką porcję mielonych migdałów dla stabilnej konsystencji aby utrzymać owoce na wierzchu.
Nie zajmuje za wiele czasu, możesz je przygotować nie tylko ze śliwkami ale także z innymi owocami np. malinami. 😍
Przepis na ciasto migdałowe cytrynowe znajdziesz TU.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto:
-
Krok 1
Śliwki umyj, wypestkuj i pokrój na kawałki.
-
Krok 2
Formę o wymiarach 21 x 21 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C.
-
Krok 3
W misie miksera utrzyj żółtka z cukrem i cukrem z wanilią na jasną puszystą masę.
-
Krok 4
Następnie dodaj do masy mielone migdały lub mąkę migdałową i wymieszaj dokładnie.
*Mąkę migdałową oraz przydatne akcesoria do pieczenia znajdziesz w naszym sklepie internetowym 🛒 kliknij TU.
-
Krok 5
Białka ubij na sztywną pianę i wmieszaj do masy migdały w dwóch turach , zdecydowanie, ale nie za mocno, aby nie zbić pęcherzyków powietrza. Masa powinna być jednolita.
-
Krok 6
Przełóż masę migdałową do formy, wyłóż na wierzch śliwki i posyp płatkami migdałów. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 35-40 minut.
-
Krok 7
Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze