Piernik bez glutenu
Świąteczny piernik w wersji bez glutenu? Oczywiście, że tak! 🎄
Wykorzystuję w nim sprawdzone już we wczesniejszych przepisach połączenie mąki migdałowej i owsianej bezglutenowej. Polubiłam to połączenie ponieważ w odpowiednich proporcjach sprawia, że ciasto jest mięsiste a jednocześnie zachowuje wilgoć i dzięki temu zajada się go ze smakiem. ❤️
Piernik bez glutenu możesz przygotować w klasycznej keksówce lub tak jak ja dla odmiany w formie z kominem. Po udekorowaniu chciałam aby przypominał bożonarodzeniowy wianek.
Przepis i dekoracja są bardzo proste do wykonania i możesz je przygotować na ostatnią chwilę.
Może skusisz się na ten piernik bezglutenowy w tym roku? ❤️
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie piernika bez glutenu:
-
Krok 1
Formę do babki posmaruj dokładnie masłem i wysyp mąką owsianą. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 °C.
-
Może się przydać
Forma z kominem ze specjalną powłoką ceramiczną, która zapobiega przywieraniu. Praktyczna i łatwa w utrzymaniu czystości. Idealna do babek, ale też do pierników.
-
Krok 2
W rodnelku umieść masło, miód, cukier, kakao, przyprawę korzenną i mleko. Podgrzej wszystko na średniej mocy palnika często mieszając, aż cukier się rozpuści. Odstaw do przestudzenia.
-
Krok 3
W osobnym naczyniu wymieszaj mąki ze skrobią i sodą.
-
Krok 4
Do przestudzonej masy piernikowej dodaj jajka i powidła śliwkowe, wymieszaj dokładnie.
-
Krok 5
Następnie do masy wsyp partiami suche składniki i wymieszaj dokładnie. Przelej ciasto do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 40 minut.
-
Krok 6
Po upieczeniu wyjmij piernik na kratkę i odstaw do wystudzenia. Następnie przetnij go w poprzek na pół i posmaruj powidłami.
Polewa czekoladowa:
-
Krok 7
Śmietankę zagotuj i zalej nią połamaną czekoladę. Odstaw na dwie minuty, wymieszaj dokładnie a potem oblej polewą piernik.
-
Natalia poleca
Rózgę kuchenną z drewnianą rączką i pięknym, miętowym wykończeniem.
-
Krok 8
Na jeszcze wilgotnej polewie ułóż kandyzowane owoce. Zamiast wiśni pięknie wyglądać będą również suszone pomarańcze.
Odstaw piernik aby polewa zastygła.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/bez-glutenu/piernik-bez-glutenu-prosty-przepis |
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 1
Komentarze