Tarta z mąką kasztanową i gruszkami
Tarta z mąką kasztanową i gruszkami, 🌰🍐czyli bezglutenowych wypieków ciąg dalszy! Tarta jest przepyszna i idealna dla osób ograniczających gluten. I nie tylko! Jeśli preferujesz zdrowy tryb życia - taki spód na tartę będzie dobrym rozwiązaniem.
🌰 Mąkę kasztanową spośród innych mąk wyróżnia wysoka zawartość białka i węglowodanów i pomimo tego, że jest wykonana z orzechów - ma niewielką zawartość tłuszczu. :) Oprócz zdrowotnych zalet mąka kasztanowa nadaje wypiekom aromatycznego, orzechowego zapachu.
Krem wykonałam z mieszanki mielonych migdałów, czekolady i mąki kasztanowej, a to wszystko udekorowałam pokrojonymi w plastry gruszkami i orzechami włoskimi. ❤️
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie spodu do tarty z mąką kasztanową:
-
Krok 1
Do miski wsyp mąkę kasztanową i cukier puder, dodaj zimne masło, jajko i 2 łyżki wody.
-
Krok 2
Składniki szybko zagnieć, zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 30 minut.
-
Krok 3
Schłodzone ciasto rozwałkuj i przełóż do okrągłej formy na tartę o średnicy 23 cm. Ponakłuwaj ciasto widelcem i wstaw do zamrażarki na ok. godzinę.
Zamrożone ciasto wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika i piecz przez ok. 25 minut do zrumienienia. Upieczoną tartę wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Krem czekoladowo-kasztanowy na tartę:
-
Krok 4
Piekarnik nagrzej do 200°C. Masło utrzyj z cukrem do uzyskania puszystej konsystencji.
-
Krok 5
Dodaj jajko i ekstrakt migdałowy, a następnie dokładnie zmiksuj. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (w misce umieszczonej nad garnkiem z gotującą się wodą) i lekko przestudź.
-
Marta poleca
Naturalny i intensywny ekstrakt z migdałów świetnie sprawdzi się do aromatyzowania ciast, deserów, sosów i napojów. Nie zawiera alkoholu!
-
Krok 6
Dodaj rozpuszczoną czekoladę i zmiksuj.
-
Krok 7
Masę zmiksuj ze zmielonymi migdałami, mąką kasztanową i mlekiem do uzyskania puszystej, kremowej konsystencji.
-
Krok 8
Pokrój gruszki w półplastry.
-
Krok 9
Krem rozłóż na tarcie, ułóż gruszki i posyp orzechami włoskimi.
-
Krok 10
Piecz przez 20 minut w temperaturze 200°C. Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia.
-
Może się przydać
Kratka do studzenia ciast i ciasteczek marki Wilton pozwala na szybsze i równomierne stygnięcie ciast, co zapobiega ich zaparzaniu. Powłoka non-stick zapobiega przyklejaniu ciasta. Super gadżet do Twojej kuchni!
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/bez-glutenu/tarta-z-maka-kasztanowa-i-gruszkami |
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 2
Komentarze