1. Strona g艂贸wna
  2. Przepisy
  3. Bez glutenu
  4. Szarlotka bezglutenowa

Szarlotka bezglutenowa

szarlotka bezglutenowa z lodami waniliowymi - Wszystkiego S艂odkiego
szarlotka bezglutenowa z lodami waniliowymi - Wszystkiego S艂odkiego
Zesp贸艂 Wszystkiego S艂odkiego - zdj臋cie profilowe
Zesp贸艂 Wszystkiego S艂odkiego Autor Zaktualizowano:
5/5 8 ocen

Ciep艂膮 szarlotk膮 jesie艅 si臋 zaczyna. Cho膰 mo偶esz przygotowa膰 j膮 o ka偶dej porze roku to w艂a艣nie w momencie gdy li艣cie na drzewach zmieniaj膮 kolor na z艂ocisty, wieczory staj膮 si臋 coraz d艂u偶sze, a sezon na 艣wie偶e, polskie jab艂ka jest w pe艂ni, smakuje ona najlepiej. Nie musisz szuka膰 miksera, wystarczy du偶a miska i… Twoje d艂onie! 馃槉 Ju偶 w momencie pra偶enia jab艂ek w ca艂ej kuchni roznosi si臋 s艂odki zapach popo艂udniowej przyjemno艣ci! Mmmm… 馃槉

Poznaj przepis na pyszn膮 szarlotk臋 bez glutenu! Nie przejdziesz obok niej oboj臋tnie!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudno艣ci
艁atwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie szarlotki bezglutenowej:

  • Krok 1

    Zmielone migda艂y, p艂atki owsiane, skrobi臋 i cukier wymieszaj dok艂adnie. Nast臋pnie dodaj pozosta艂e sk艂adniki i szybko zagnie膰. Podziel na 2 cz臋艣ci, zawi艅 w foli臋 spo偶ywcz膮 i od艂ó偶 do lodówki do sch艂odzenia na oko艂o 30-40 minut.

    ciasto migda艂owo- owsiane bezglutenowe na szarlotk臋
  • Krok 2

    Jab艂ka umyj, obierz ze skórki, usu艅 gniazda nasienne i pokrój w kostk臋. 2/3 porcji jab艂ek umie艣膰 w garnku i wymieszaj z sokiem z cytryny.

    jab艂ka do szarlotki bezglutenowej
  • Krok 3

    Do jab艂ek w garnku wsyp cukier i cukier z wanili膮, dodaj wod臋 i zagotuj na du偶ej mocy palnika. Zmniejsz moc na 艣redni膮 i gotuj co jaki艣 czas mieszaj膮c a偶 jab艂ka zaczn膮 si臋 rozpada膰. Wówczas dodaj pozosta艂膮 1/3 jab艂ek, wymieszaj i gotuj do momentu, a偶 zmi臋kn膮 ale si臋 nie rozpadn膮. Odstaw do przestudzenia.

    pra偶one jab艂ka z cukrem z wanilia bez glutenu Dr. Oetkera
  • Krok 4

    Piekarnik nagrzej do temperatury 190°C. Po艂ow臋 ciasta rozwa艂kuj i wy艂ó偶 ni膮 dno formy o wielko艣ci  23 x 33 cm. Wstaw do nagrzanego piekarnika i podpiecz przez 20 minut.

    Po upieczeniu zmniejsz temperatur臋 do 180 °C.

    ciasto bezglutenowe na szarlotk臋
  • Krok 5

    W mi臋dzyczasie rozwa艂kuj mi臋dzy arkuszami papieru drug膮 cze艣膰 ciasta. Ciasto szybko stanie si臋 mi臋kkie, wi臋c razem z papierem w艂ó偶 je do lodówki lub zamra偶arki.

    wa艂ek, przygotowanie ciasta na szarlotk臋 bezglutenow膮
  • Krok 6

    Na podpieczony spód wy艂ó偶 pra偶one jab艂ka (nie musz膮 by膰 ca艂kowicie wystudzone).

    jab艂ka wy艂o偶one na podpieczony sp贸d bezglutenowy
  • Krok 7

    Na warstw臋 jab艂ek roz艂ó偶 wcze艣niej rozwa艂kowane ciasto i nak艂uj widelcem aby wilgo膰 mia艂a gdzie uchodzi膰 i ciasto dobrze si臋 wypiek艂o.

    Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz oko艂o 45-50 minut, a偶 wierzch si臋 zarumieni.

    pra偶one jab艂ka przykryte ciastem migda艂owo-owsianym bez glutenu
  • Krok 8

    Po upieczeniu odstaw do przestudzenia. Szarlotk臋 mo偶esz poda膰 jeszcze ciep艂膮 (nie gor膮c膮) z porcj膮 lodów lub bit膮 艣mietan膮.

    szarlotka bezglutenowa na m膮ce migda艂owej i owsianej
  • R臋kawice kuchenne w stylu Retro

    Dwustronna r臋kawica - modny dodatek do Twojej kuchni.

    R臋kawice kuchenne w stylu Retro
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/bez-glutenu/szarlotka-bezglutenowa

Oce艅 przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Wi臋cej