Szarlotka bezglutenowa
Ciep艂膮 szarlotk膮 jesie艅 si臋 zaczyna. Cho膰 mo偶esz przygotowa膰 j膮 o ka偶dej porze roku to w艂a艣nie w momencie gdy li艣cie na drzewach zmieniaj膮 kolor na z艂ocisty, wieczory staj膮 si臋 coraz d艂u偶sze, a sezon na 艣wie偶e, polskie jab艂ka jest w pe艂ni, smakuje ona najlepiej. Nie musisz szuka膰 miksera, wystarczy du偶a miska i… Twoje d艂onie! 馃槉 Ju偶 w momencie pra偶enia jab艂ek w ca艂ej kuchni roznosi si臋 s艂odki zapach popo艂udniowej przyjemno艣ci! Mmmm… 馃槉
Poznaj przepis na pyszn膮 szarlotk臋 bez glutenu! Nie przejdziesz obok niej oboj臋tnie!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudno艣ci
- 艁atwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie szarlotki bezglutenowej:
-
Krok 1
Zmielone migda艂y, p艂atki owsiane, skrobi臋 i cukier wymieszaj dok艂adnie. Nast臋pnie dodaj pozosta艂e sk艂adniki i szybko zagnie膰. Podziel na 2 cz臋艣ci, zawi艅 w foli臋 spo偶ywcz膮 i od艂ó偶 do lodówki do sch艂odzenia na oko艂o 30-40 minut.
-
Krok 2
Jab艂ka umyj, obierz ze skórki, usu艅 gniazda nasienne i pokrój w kostk臋. 2/3 porcji jab艂ek umie艣膰 w garnku i wymieszaj z sokiem z cytryny.
-
Krok 3
Do jab艂ek w garnku wsyp cukier i cukier z wanili膮, dodaj wod臋 i zagotuj na du偶ej mocy palnika. Zmniejsz moc na 艣redni膮 i gotuj co jaki艣 czas mieszaj膮c a偶 jab艂ka zaczn膮 si臋 rozpada膰. Wówczas dodaj pozosta艂膮 1/3 jab艂ek, wymieszaj i gotuj do momentu, a偶 zmi臋kn膮 ale si臋 nie rozpadn膮. Odstaw do przestudzenia.
-
Krok 4
Piekarnik nagrzej do temperatury 190°C. Po艂ow臋 ciasta rozwa艂kuj i wy艂ó偶 ni膮 dno formy o wielko艣ci 23 x 33 cm. Wstaw do nagrzanego piekarnika i podpiecz przez 20 minut.
Po upieczeniu zmniejsz temperatur臋 do 180 °C.
-
Krok 5
W mi臋dzyczasie rozwa艂kuj mi臋dzy arkuszami papieru drug膮 cze艣膰 ciasta. Ciasto szybko stanie si臋 mi臋kkie, wi臋c razem z papierem w艂ó偶 je do lodówki lub zamra偶arki.
-
Krok 6
Na podpieczony spód wy艂ó偶 pra偶one jab艂ka (nie musz膮 by膰 ca艂kowicie wystudzone).
-
Krok 7
Na warstw臋 jab艂ek roz艂ó偶 wcze艣niej rozwa艂kowane ciasto i nak艂uj widelcem aby wilgo膰 mia艂a gdzie uchodzi膰 i ciasto dobrze si臋 wypiek艂o.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz oko艂o 45-50 minut, a偶 wierzch si臋 zarumieni.
-
Krok 8
Po upieczeniu odstaw do przestudzenia. Szarlotk臋 mo偶esz poda膰 jeszcze ciep艂膮 (nie gor膮c膮) z porcj膮 lodów lub bit膮 艣mietan膮.
-
R臋kawice kuchenne w stylu Retro
Dwustronna r臋kawica - modny dodatek do Twojej kuchni.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/bez-glutenu/szarlotka-bezglutenowa |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie doda艂 偶adnych zdj臋膰, b膮d藕 pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze