Babka wielkanocna bez jajek
Czy tradycyjne przepisy zawsze muszą opierać się na maśle i jajkach? Mój przepis na babkę wielkanocną bez jajek obala ten mit 😜 Ciasto pięknie wyrasta, ma delikatną teksturę i jest niezwykle delikatne. Zamiast jajek wykorzystałam mieszankę napoju sojowego z octem jabłkowym.
Niezaprzeczalnym atutem babki wielkanocnej bez jajek jest jej kształt - tym razem do pieczenia nie użyłam formy z kominem, ale postawiłam na nietuzinkowy kształt blaszki. Dzięki temu po upieczeniu ciasto wygląda naprawdę efektownie i nie potrzebuje dodatkowej dekoracji. Swój wiosenny charakter zawdzięcza pastelowej, różowej posypce - sproszkowane liofilizowane maliny połączyłam z cukrem pudrem i takim magicznym pyłkiem oprószyłam ciasto 🌸💕🌸
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker oraz Bosch.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Babka wielkanocna bez jajek:
-
Krok 1
Formę do babki wysmaruj tłuszczem i oprósz delikatnie mąką.
-
Może się przydać
Forma do babki Patisse o średnicy 24 cm idealnie się sprawdzi na święta wielkanocne i nie tylko! Ciasto z łatwością odchodzi od formy i zachowuje dekoracyjny kształt.
-
Krok 2
Margarynę wegańską utrzyj razem z cukrem i cukrem z wanilią. W czasie ucierania do napoju sojowego, dodaj ocet jabłkowy.
-
Krok 3
Gdy margaryna z cukrem będzie już utarta dodawaj stopniowo napój sojowy i dalej ucieraj. Nie przejmuj się, jeżeli na koniec masa będzie wyglądała na zważoną. Na tym etapie to normalne.
-
Krok 4
Wymieszaj mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i skórką z cytryny. Do mokrych składników, dodaj suche i dobrze wymieszaj.
-
Krok 5
Przełóż ciasto do przygotowanej wcześniej formy.
-
Krok 6
Delikatnie wyrównaj i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 55-60 minut. To tzw. suchego patyczka.
-
Krok 7
Upieczone ciasto pozostaw na około 20 minut do przestudzenia.
-
Krok 8
Następnie wyciągnij je z formy i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
-
Krok 9
Wymieszaj cukier puder, ze sproszkowanymi liofilizowanymi owocami i oprósz nim ciasto. Cukier z owocami doda dodatkowo, przyjemnego, kwaskowatego smaku. Przed podaniem możesz udekorować ciasto świeżymi kwiatami.
* Pamiętaj, żeby wszystkie składniki na babkę były w temperaturze pokojowej.🐣
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/bez-jajek/babka-wielkanocna-bez-jajek |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze