1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Bez jajek
  4. Babka wielkanocna bez jajek

Babka wielkanocna bez jajek

Babka wielkanocna bez jajek posypana cukrem pudrem z liofilizowanymi owocami i świeżymi kwiatami - Wszystkiego Słodkiego
Babka wielkanocna bez jajek posypana cukrem pudrem z liofilizowanymi owocami i świeżymi kwiatami - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Czy tradycyjne przepisy zawsze muszą opierać się na maśle i jajkach? Mój przepis na babkę wielkanocną bez jajek obala ten mit 😜 Ciasto pięknie wyrasta, ma delikatną teksturę i jest niezwykle delikatne. Zamiast jajek wykorzystałam mieszankę napoju sojowego z octem jabłkowym. 

Niezaprzeczalnym atutem babki wielkanocnej bez jajek jest jej kształt - tym razem do pieczenia nie użyłam formy z kominem, ale postawiłam na nietuzinkowy kształt blaszki. Dzięki temu po upieczeniu ciasto wygląda naprawdę efektownie i nie potrzebuje dodatkowej dekoracji. Swój wiosenny charakter zawdzięcza pastelowej, różowej posypce - sproszkowane liofilizowane maliny połączyłam z cukrem pudrem i takim magicznym pyłkiem oprószyłam ciasto 🌸💕🌸

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker oraz Bosch.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Babka wielkanocna bez jajek:

  • Krok 1

    Formę do babki wysmaruj tłuszczem i oprósz delikatnie mąką.

    Forma wysmarowana tłuszczem i oprószona mąką pszenną.
  • Może się przydać

    Forma do babki Patisse o średnicy 24 cm idealnie się sprawdzi na święta wielkanocne i nie tylko! Ciasto z łatwością odchodzi od formy i zachowuje dekoracyjny kształt.

    Może się przydać
  • Krok 2

    Margarynę wegańską utrzyj razem z cukrem i cukrem z wanilią. W czasie ucierania do napoju sojowego, dodaj ocet jabłkowy.

    Margaryna roślinna pokrojona w kostkę w misie robota kuchennego firmy Bosch. Obok cukier w miseczce i opakowanie cukru z wanilią Dr. Oetkera.
  • Krok 3

    Gdy margaryna z cukrem będzie już utarta dodawaj stopniowo napój sojowy i dalej ucieraj. Nie przejmuj się, jeżeli na koniec masa będzie wyglądała na zważoną. Na tym etapie to normalne.

    Ucieranie margaryny z cukrem robotem kuchennym. Obok napój sojowy.
  • Krok 4

    Wymieszaj mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i skórką z cytryny. Do mokrych składników, dodaj suche i dobrze wymieszaj.

    Na blacie cytryny, proszek do pieczenia Dr. Oetkera oraz mąka pszenna i skrobia ziemniaczana w miseczkach.
  • Krok 5

    Przełóż ciasto do przygotowanej wcześniej formy. 

    Gotowe ciasto na babkę w misie, a obok przygotowana forma na babkę.
  • Krok 6

    Delikatnie wyrównaj i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 55-60 minut. To tzw. suchego patyczka.

    Ciasto przełożone do formy na babkę.
  • Krok 7

    Upieczone ciasto pozostaw na około 20 minut do przestudzenia.

    Studząca się babka w formie, na kratce do studzenia.
  • Krok 8

    Następnie wyciągnij je z formy i pozostaw do całkowitego wystudzenia.

    Świeżo upieczona babka na kratce do studzenia ciasta.
  • Krok 9

    Wymieszaj cukier puder, ze sproszkowanymi liofilizowanymi owocami i oprósz nim ciasto. Cukier z owocami doda dodatkowo, przyjemnego, kwaskowatego smaku. Przed podaniem możesz udekorować ciasto świeżymi kwiatami.

    Babka bez jajek oprószona cukrem pudrem, wymieszanym z liofilizowanymi owocami.

* Pamiętaj, żeby wszystkie składniki na babkę były w temperaturze pokojowej.🐣

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/bez-jajek/babka-wielkanocna-bez-jajek

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej