1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Wegańskie
  4. Biszkopt wegański z octem

Biszkopt wegański z octem

wegański biszkopt z octem przekrojony na 3 blaty - Wszystkiego Słodkiego
wegański biszkopt z octem przekrojony na 3 blaty - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Jeśli stoisz przed wyzwaniem przygotowania wegańskiego tortu 🌿 i nie wiesz, od czego zacząć, koniecznie sprawdź mój sprawdzony przepis na biszkopt wegański z octem. Podstawą każdego tortu jest ciasto, dlatego warto zapisać sobie bazowy przepis, który niejednokrotnie wykorzystasz w połączeniu z najróżniejszymi kremami, tworząc roślinne słodkości 😍

Podstawą biszkoptu wegańskiego z octem jest ucierane masło 🧈 roślinne z cukrem. Dzięki dodatkowi tłuszczu ciasto jest wilgotne, sprężyste i długo zachowuje świeżość. Za jajko posłuży nam napój sojowy, który ścina się pod wpływem octu jabłkowego 🍎🍏 Taką mieszankę dodajemy do ucieranego masła, mieszamy z suchymi składnikami i cała robota wykonana!

Z przepisu przygotujesz dwa biszkopty w 20 cm tortownicach, każdy przecięty na 2 blaty - idealnie do przygotowania najlepszego wegańskiego tortu! 🍰

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker oraz Bosch.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Biszkopt wegański z octem:

  • Krok 1

    Wymieszaj napój sojowy z octem i odstaw na kilka minut. Po około 5 minutach napój powinien się ściąć.W tym czasie wyłóż papierem dno dwóch tortownic o średnicy 20 cm. Piekarnik nagrzej do 170°C.

    W pojemniku napój sojowy z octem. Obok pasta waniliowa 50 g Dr. Oetkera.
  • Krok 2

    Utrzyj miękką margarynę razem z cukrem, do uzyskania jasnej i puszystej  masy.

    Ucieranie miękkiej margaryny z cukrem w robocie kuchennym Bosch.
  • Krok 3

    Stopniowo dodawaj napój sojowy wymieszany z octem.

    Ucierana margaryna z cukrem. Obok napój sojowy z octem.
  • Krok 4

    Wymieszaj w osobnej misie mąke pszenną z sodą, proszkiem do pieczenia oraz solą.

    Soda oraz proszek do pieczenia na blacie. Obok wymieszane suche składniki w misie.
  • Krok 5

    Sypkie składniki dodaj do mokrych i delikatnie wymieszaj do połączenia składników. Piecz przez 40-45 minut w temperaturze 170°C, do suchego patyczka.

    Ciasto przełożone do dwóch foremek i delikatnie wyrównane.
  • Krok 6

    Upieczone biszkopty przełóż na kratkę do studzenia.

    Upieczone biszkopty, które studzoną się na kratce do studzenia.
  • Krok 7

    Całkowicie wystudzony biszkopt przekrój na pół.

    Przecinanie biszkoptów nożem strunowym Wilton.
  • Strunowy nóż do krojenia tortów

    Krojenie i wyrównywanie ciasta nigdy nie było takie łatwe! To dzięki użyciu noża strunowego. Falisty drut tnie tort czysto, dzięki czemu nie pozostawia dużej ilość okruchów, co ułatwia późniejsze dekorowanie. Łatwy w utrzymaniu czystości.

    Strunowy nóż do krojenia tortów

Z podanej porcji wychodzą 2 biszkopy przekrojone na 2 blaty.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/weganskie/biszkopt-weganski-z-octem

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej