1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Bezy
  4. Beza z rabarbarem i truskawkami

Beza z rabarbarem i truskawkami

Beza z rabarbarem i truskawkami wszystkiego słodkiego
Beza z rabarbarem i truskawkami wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Ulubiona beza? Chyba każda! 😂 Ale ta z truskawkami i rabarbarem smakuje naprawdę wyjątkowo 🍓🍓🍓 Sekret udanej bezy tkwi w suszeniu w niskiej temperaturze oraz dobrze ubitych białkach z cukrem - beza zachowa swój kształt, będzie krucha na zewnątrz i piankowa w środku - IDEAŁ😍

Kwaskowate puree z rabarbaru, bita śmietana i do szczęścia nie potrzeba nic więcej! Beza z rabarbarem i truskawkami to mój wakacyjny faworyt, ale z powodzeniem wykorzystasz także mrożone owoce. Każdy sposób jest dobry, aby cieszyć się bezą o każdej porze roku  😁

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker oraz Bosch.

 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Beza

  • Krok 1

    Białka umieść w misie robota i podbij do uzyskania białej piany.

    w misie robota ubijane białka na bezę
  • Krok 2

    Dodawaj cukier łyżka po łyżce. Miksuj do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Do ubitej bezy na końcu wmiksuj mąkę ziemniaczaną.

    w misie robota bosch piana z białek na bezę
  • Krok 3

    Z ubitej piany uformuj okrągły blat. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 140°C. Piecz przez 3 minuty, po czym zmniejsz temperaturę pieczenia do 120°C i piecz kolejne 90 minut.

    na blaszce do pieczenia nieupieczony blat bezowy

Warstwa rabarbarowa

  • Krok 4

    Rabarbar przełóż do formy i posyp cukrem. wstaw do nagrzanego piekarnikai piecz około 30 minut, do momentu aż rabarbar zmięknie.

    w szklanej formie do pieczenia pokrojony rabarbar z cukrem
  • Krok 5

    Upieczony i wystudzony rabarbar przełóż do wysokiego naczynia i zblenduj na gładką masę. 

    w wysokim naczyniu upieczony rabarbar obok ręczny blender bosch
  • Krok 6

    Wystudzoną bezę przełóż na paterę. Wyłóż pure rabarbarowe.

    upieczony blat bezowy obok świeży rabarbar
  • Krok 7

    Śmietankę z cukrem z wanilią ubij na sztywno i przełóż na warstwę z rabarbarem.

    ubijana śmietanka w robocie kuchennym obok cukier z wanilią dr. oetkera
  • Krok 8

    Udekoruj pokrojonymi truskawkami i liśćmi mięty.

    na paterze beza z rabarbarem i truskawkami
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/bezy/beza-z-rabarbarem-i-truskawkami

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej