Beza z rabarbarem i truskawkami
Ulubiona beza? Chyba każda! 😂 Ale ta z truskawkami i rabarbarem smakuje naprawdę wyjątkowo 🍓🍓🍓 Sekret udanej bezy tkwi w suszeniu w niskiej temperaturze oraz dobrze ubitych białkach z cukrem - beza zachowa swój kształt, będzie krucha na zewnątrz i piankowa w środku - IDEAŁ😍
Kwaskowate puree z rabarbaru, bita śmietana i do szczęścia nie potrzeba nic więcej! Beza z rabarbarem i truskawkami to mój wakacyjny faworyt, ale z powodzeniem wykorzystasz także mrożone owoce. Każdy sposób jest dobry, aby cieszyć się bezą o każdej porze roku 😁
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker oraz Bosch.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Beza
-
Krok 1
Białka umieść w misie robota i podbij do uzyskania białej piany.
-
Krok 2
Dodawaj cukier łyżka po łyżce. Miksuj do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Do ubitej bezy na końcu wmiksuj mąkę ziemniaczaną.
-
Krok 3
Z ubitej piany uformuj okrągły blat. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 140°C. Piecz przez 3 minuty, po czym zmniejsz temperaturę pieczenia do 120°C i piecz kolejne 90 minut.
Warstwa rabarbarowa
-
Krok 4
Rabarbar przełóż do formy i posyp cukrem. wstaw do nagrzanego piekarnikai piecz około 30 minut, do momentu aż rabarbar zmięknie.
-
Krok 5
Upieczony i wystudzony rabarbar przełóż do wysokiego naczynia i zblenduj na gładką masę.
-
Krok 6
Wystudzoną bezę przełóż na paterę. Wyłóż pure rabarbarowe.
-
Krok 7
Śmietankę z cukrem z wanilią ubij na sztywno i przełóż na warstwę z rabarbarem.
-
Krok 8
Udekoruj pokrojonymi truskawkami i liśćmi mięty.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/bezy/beza-z-rabarbarem-i-truskawkami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze