Beza z kremem amaretto
Niesamowita kompozycja smaku inspirowana włoskimi deserami. Idealne połączenie mascarpone i amaretto, otoczone słodką bezą. Spróbuj i daj się oczarować! ❤️ Poznaj sprawdzony przepis na bezę z kremem amaretto!
Chcesz wiedzieć więcej? Zobacz nasz poradnik "Jak zrobić idealną bezę?"
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie bezy z kremem amaretto:
-
Krok 1
Piekarnik rozgrzej do 120°C. Białka ubij z cukrem do uzyskania sztywnej konsystencji. Masa powinna być biała i gęsta. Pod koniec ubijania dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj.
-
Krok 2
Z masy utwórz blat o średnicy ok. 22 cm, tworząc na środku wgłębienie.
-
Krok 3
Bezę włóż do piekarnika i piecz w temperaturze 120°C przez 30 minut. Po tym czasie obniż temperaturę do 100°C i susz bezę jeszcze przez 3,5 godziny. Pozostaw ją w piekarniku, aż do całkowitego wystudzenia.
Krem amaretto:
-
Krok 4
Serek mascarpone i śmietankę umieść w misie miksera i ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem. Wlewając cienkim strumieniem dodaj do masy ekstrakt, likier i kawę. Krem wyłóż delikatnie do wgłębienia w bezie. Ozdób ciasteczkami Amaretti i ziarenkami kawy.
-
Ekstrakt naturalny Migdał z Maroka Dr. Oetker
Naturalny i intensywny ekstrakt z migdałów świetnie sprawdzi się do aromatyzowania ciast, deserów, sosów i napojów. Nie zawiera alkoholu!
Porada:
⭐ Przepis na ciasteczka Amaretti również znajdziesz na naszej stronie.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/bezy/beza-z-kremem-amaretto |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze