1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Bezy
  4. Beza z kremem amaretto

Beza z kremem amaretto

Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Niesamowita kompozycja smaku inspirowana włoskimi deserami. Idealne połączenie mascarpone i amaretto, otoczone słodką bezą. Spróbuj i daj się oczarować!  ❤️ Poznaj sprawdzony przepis na bezę z kremem amaretto

Chcesz wiedzieć więcej? Zobacz nasz poradnik "Jak zrobić idealną bezę?"


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie bezy z kremem amaretto:

  • Krok 1

    Piekarnik rozgrzej do 120°C. Białka ubij z cukrem do uzyskania sztywnej konsystencji. Masa powinna być biała i gęsta. Pod koniec ubijania dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj.

    białka, cukier, mąka ziemniaczana w miseczkach
  • Krok 2

    Z masy utwórz blat o średnicy ok. 22 cm, tworząc na środku wgłębienie.

    masa bezowa ułożona na kształt blatu z wgłębieniem na blaszce z papierem do pieczenia
  • Krok 3

    Bezę włóż do piekarnika i piecz w temperaturze 120°C przez 30 minut. Po tym czasie obniż temperaturę do 100°C i susz bezę jeszcze przez 3,5 godziny. Pozostaw ją w piekarniku, aż do całkowitego wystudzenia.

    upieczona beza

Krem amaretto:

  • Krok 4

    Serek mascarpone i śmietankę umieść w misie miksera i ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem. Wlewając cienkim strumieniem dodaj do masy ekstrakt, likier i kawę. Krem wyłóż delikatnie do wgłębienia w bezie. Ozdób ciasteczkami Amaretti i ziarenkami kawy.

    mascarpone, śmietanka, śmietan-fix, cukier puder, ekstrakt migdałowy, likier amaretto i kawa
  • Ekstrakt naturalny Migdał z Maroka Dr. Oetker

    Naturalny i intensywny ekstrakt z migdałów świetnie sprawdzi się do aromatyzowania ciast, deserów, sosów i napojów. Nie zawiera alkoholu!

    Ekstrakt naturalny Migdał z Maroka Dr. Oetker

Porada:

⭐ Przepis na ciasteczka Amaretti również znajdziesz na naszej stronie. 

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/bezy/beza-z-kremem-amaretto

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej