Tort Dacquoise (Dak艂as)
Tort Dacquoise to, obok Bezy Pavlova, jeden z najbardziej znanych bezowych deserów. Dwa blaty bezowe, a pomi臋dzy nimi kajmakowy krem z kawa艂kami orzechów i daktyli. Dla dla prze艂amania smaków podzieli艂am krem na dwie cze艣ci i po艂ow臋 porcji zrobi艂am o smaku kajmakowym, a drug膮 kawowym. 馃巶
Tort jest prosty w przygotowaniu. Blaty bezowe piek艂am krócej ni偶 zazwyczaj i w wy偶szej temperaturze. Mog膮 lekko pop臋ka膰, ale ja lubi臋 ten efekt. Je艣li nie chcesz mie膰 pop臋ka艅 na bezie, wybierz sposób pieczenia z przepisu na bez臋 z kremem ajerkoniakowym.
Kremy te偶 nie powinny sprawi膰 Ci k艂opotu. Pami臋taj tylko, aby 艣mietanka i mascarpone by艂y dobrze sch艂odzone. Udanych wypieków! 馃槉
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudno艣ci
- 艢redni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Blaty bezowe:
-
Krok 1
Dwie blachy z wyposa偶enia piekarnika wy艂ó偶 papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 150°C z termoobiegiem.
-
Krok 2
Orzechy i daktyle posiekaj.
-
Krok 3
Bia艂ka ubij razem z cukrem na sztywn膮, l艣ni膮c膮 pian臋. Pod koniec ubijania wmiksuj skrobi臋 i sok z cytryny.
-
Krok 4
Na koniec dodaj 1/3 posiekanych bakalii i wymieszaj dok艂adnie.
-
Krok 5
Z masy bezowej uformuj dwa blady o 艣rednicy oko艂o 23 cm i wstaw do nagrzanego piekarnika.
Piecz przez oko艂o 60-70 minut. Po upieczeniu pozostaw w wy艂膮czonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do wystudzenia.
Krem z mascarpone:
-
Krok 6
Sch艂odzon膮 艣mietank臋 ubij razem z mascarpone i past膮 waniliow膮 na g臋sty krem.
Krem kawowy:
-
Krok 7
1/2 kremu mascarpone wymieszaj z kaw膮 i cukrem pudrem. Blat bezowy u艂ó偶 na paterze, a na nim roz艂ó偶 równomiernie krem kawowy.
-
Natalia poleca
Talerz obrotowy (patera) marki Wilton to 艣wietny gad偶et, kt贸ry usprawnia dekorowanie tort贸w, obk艂adanie ich kremem i wyg艂adzanie powierzchni. Mo偶e r贸wnie偶 s艂u偶y膰 jako patera do serwowania wypiek贸w!
Krem kajmakowy z bakaliami:
-
Krok 8
Do drugiej po艂owy kremu z mascarpone dodaj kajmak i wymieszaj. Na koniec wymieszaj tak偶e z bakaliami.
-
Krok 9
Krem kajmakowy wy艂ó偶 na krem kawowy. Przykryj drugim blatem bezowym i wstaw do lodówki do sch艂odzenia. Przed podaniem oprósz ciemnym kakao.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/bezy/tort-dacquoise-daklas |
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 1
Komentarze