Tort bezowy a'la Pavlova
Prawdziwa królowa wśród ciast i deserów, czyli tort bezowy a'la Pavlova 👑Krucha, chrupiąca na zewnątrz beza, krem z wyczuwalną nutką wanilii i cała masa świeżych owoców 🍓🥭🥝🍍 Pasuje na każdą okazję i zawsze jest gwoździem programu. Śmiało może zastąpić tradycyjny tort na biszkopcie i jest znacznie szybszy w przygotowaniu.
Krem do tortu bezowego a'la Pavlova to najprostszy krem śmietankowy - na bazie kremówki z mascarpone. Dodatek pasty waniliowej z ziarenkami wanilii Bourbon z Madagaskaru nadaje mu wyjątkowy smak i aromat tej najszlachetniejszej z przypraw.
Do dekoracji możesz wykorzystać ulubione owoce 😋 Idealnie sprawdzą się truskawki, maliny czy borówki ❤️
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie bezy:
-
Krok 1
Dwie blachy z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nastaw na 130°C z funkcją termoobiegu.
-
Krok 2
W misie miksera umieść białka, ubijając, stopniowo dodawaj cukier i cukier ze skórką pomarańczową. Ubij na sztywną i bezę. Do masy dodaj mąkę ziemniaczaną i ocen winny, całość krótko wymieszaj. Bezę podziel na dwie części, formując dwa blaty o takim samym rozmiarze.
-
Krok 3
Obie blachy włóż do nagrzanego piekarnika i zmniejsz temperaturę do 100°C. Bezy susz przez 1,5 godziny. Pozostaw do ostygnięcia.
Krok 2
-
Krok 4
W misie miksera umieść mascarpone i śmietankę. Dodaj cukier puder i pastę waniliową, całość ubij na sztywno.
-
Może się przydać
Pasta waniliowa z ziarenkami wanilii Bourbon z Madagaskaru od Dr. Oetkera nadaje wypiekom intensywny, esencjonalny, waniliowy smak.
-
Krok 5
Na dolnym blacie bezowym wyłóż przygotowany krem i poukładaj na nim świeże owoce. Przykryj drugim blatem. Całość udekoruj świeżymi owocami.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/bezy/tort-bezowy-ala-pavlova |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze