1. Strona g艂贸wna
  2. Przepisy
  3. Bezy
  4. Tort bezowy a'la Pavlova

Tort bezowy a'la Pavlova

beza ala Pavlova z programu wszystkiego s艂odkiego
beza ala Pavlova z programu wszystkiego s艂odkiego
Dr. Oetker - zdj臋cie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Prawdziwa królowa w艣ród ciast i deserów, czyli tort bezowy a'la Pavlova 馃憫Krucha, chrupi膮ca na zewn膮trz beza, krem z wyczuwaln膮 nutk膮 wanilii i ca艂a masa 艣wie偶ych owoców 馃崜馃キ馃馃崓 Pasuje na ka偶d膮 okazj臋 i zawsze jest gwo藕dziem programu. 艢mia艂o mo偶e zast膮pi膰 tradycyjny tort na biszkopcie i jest znacznie szybszy w przygotowaniu.

Krem do tortu bezowego a'la Pavlova to najprostszy krem 艣mietankowy - na bazie kremówki z mascarpone. Dodatek pasty waniliowej z ziarenkami wanilii Bourbon z Madagaskaru nadaje mu wyj膮tkowy smak i aromat tej najszlachetniejszej z przypraw.

Do dekoracji mo偶esz wykorzysta膰 ulubione owoce 馃構 Idealnie sprawdz膮 si臋 truskawki, maliny czy borówki 鉂わ笍


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudno艣ci
艢redni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie bezy:

  • Krok 1

    Dwie blachy z wyposa偶enia piekarnika wy艂ó偶 papierem do pieczenia. Piekarnik nastaw na 130°C z funkcj膮 termoobiegu.

    blachy z wyposa偶enia piekarnika na blacie
  • Krok 2

    W misie miksera umie艣膰 bia艂ka, ubijaj膮c, stopniowo dodawaj cukier i cukier ze skórk膮 pomara艅czow膮. Ubij na sztywn膮 i bez臋. Do masy dodaj m膮k臋 ziemniaczan膮 i ocen winny, ca艂o艣膰 krótko wymieszaj. Bez臋 podziel na dwie cz臋艣ci, formuj膮c dwa blaty o takim samym rozmiarze. 

    dwa blaty bezowe wy艂o偶one na blachach do pieczenia
  • Krok 3

    Obie blachy w艂ó偶 do nagrzanego piekarnika i zmniejsz temperatur臋 do 100°C. Bezy susz przez 1,5 godziny. Pozostaw do ostygni臋cia.

    dwa upieczone blaty bezowe na papierze do pieczenia

Krok 2

  • Krok 4

    W misie miksera umie艣膰 mascarpone i 艣mietank臋. Dodaj cukier puder i past臋 waniliow膮, ca艂o艣膰 ubij na sztywno.

    w misie robota Bosch 艣mietanka z mascarpone  obok pasta z wanilii dr.oetkera i cukier puder w miseczce
  • Mo偶e si臋 przyda膰

    Pasta waniliowa z ziarenkami wanilii Bourbon z Madagaskaru od Dr. Oetkera nadaje wypiekom intensywny, esencjonalny, waniliowy smak.

    Mo偶e si臋 przyda膰
  • Krok 5

    Na dolnym blacie bezowym wy艂ó偶 przygotowany krem i pouk艂adaj na nim 艣wie偶e owoce. Przykryj drugim blatem. Ca艂o艣膰 udekoruj 艣wie偶ymi owocami.

    na paterze tort bezowy przyozdobiony 艣wie偶ymi owocami
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/bezy/tort-bezowy-ala-pavlova

Oce艅 przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Wi臋cej