1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Bezy
  4. Tort bezowy a'la Pavlova

Tort bezowy a'la Pavlova

beza ala Pavlova z programu wszystkiego słodkiego
beza ala Pavlova z programu wszystkiego słodkiego
Dr. Oetker - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Prawdziwa królowa wśród ciast i deserów, czyli tort bezowy a'la Pavlova 👑Krucha, chrupiąca na zewnątrz beza, krem z wyczuwalną nutką wanilii i cała masa świeżych owoców 🍓🥭🥝🍍 Pasuje na każdą okazję i zawsze jest gwoździem programu. Śmiało może zastąpić tradycyjny tort na biszkopcie i jest znacznie szybszy w przygotowaniu.

Krem do tortu bezowego a'la Pavlova to najprostszy krem śmietankowy - na bazie kremówki z mascarpone. Dodatek pasty waniliowej z ziarenkami wanilii Bourbon z Madagaskaru nadaje mu wyjątkowy smak i aromat tej najszlachetniejszej z przypraw.

Do dekoracji możesz wykorzystać ulubione owoce 😋 Idealnie sprawdzą się truskawki, maliny czy borówki ❤️


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie bezy:

  • Krok 1

    Dwie blachy z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nastaw na 130°C z funkcją termoobiegu.

    blachy z wyposażenia piekarnika na blacie
  • Krok 2

    W misie miksera umieść białka, ubijając, stopniowo dodawaj cukier i cukier ze skórką pomarańczową. Ubij na sztywną i bezę. Do masy dodaj mąkę ziemniaczaną i ocen winny, całość krótko wymieszaj. Bezę podziel na dwie części, formując dwa blaty o takim samym rozmiarze. 

    dwa blaty bezowe wyłożone na blachach do pieczenia
  • Krok 3

    Obie blachy włóż do nagrzanego piekarnika i zmniejsz temperaturę do 100°C. Bezy susz przez 1,5 godziny. Pozostaw do ostygnięcia.

    dwa upieczone blaty bezowe na papierze do pieczenia

Krok 2

  • Krok 4

    W misie miksera umieść mascarpone i śmietankę. Dodaj cukier puder i pastę waniliową, całość ubij na sztywno.

    w misie robota Bosch śmietanka z mascarpone  obok pasta z wanilii dr.oetkera i cukier puder w miseczce
  • Może się przydać

    Pasta waniliowa z ziarenkami wanilii Bourbon z Madagaskaru od Dr. Oetkera nadaje wypiekom intensywny, esencjonalny, waniliowy smak.

    Może się przydać
  • Krok 5

    Na dolnym blacie bezowym wyłóż przygotowany krem i poukładaj na nim świeże owoce. Przykryj drugim blatem. Całość udekoruj świeżymi owocami.

    na paterze tort bezowy przyozdobiony świeżymi owocami
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/bezy/tort-bezowy-ala-pavlova

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej