Wegańskie mini bezy z lemon curd
Deser, który kusi jednocześnie smakiem, jak i wyglądem, czyli wegańskie mini bezy z lemon curd 🍋 Bezy przygotowałam na bazie aquafaby, z dodatkiem kamienia winnego, dzięki któremu utrzymują swój kształt. Wyczarowałam również najlepszy krem cytrynowy, który przypadnie do gustu wielbicielom cytrusowych smaków - wegański lemon curd bez użycia jajek 😍
W przepisie zdradzam też trick, w jaki sposób wyciskać bezy, aby zachowały ładny kształt i były tej samej wielkości 😉 Łapcie więc pierwsze truskawki🍓, przygotujcie wegańskie mini bezy z lemon curd i rozkoszujcie się tym doskonałym deserem 🍨
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Wegańskie mini bezy:
-
Krok 1
Aquafabę przełóż do misy robota. Wymieszaj cukier z cukrem pudrem, a następnie dodawaj stopniowo do aquafaby, ciągle ubijając.
-
Krok 2
Pod koniec ubijania dodaj mąkę ziemniaczaną, szczyptę soli i kamień winny. Ubijaj do momentu, aż masa będzie lśniąca i sztywna.
-
Może się przydać
Kamień winny to naturalna sól uzyskiwana jako produkt uboczny przy produkcji wina. Przyspiesza proces ubijania i sprawia, że struktura piany jest bardziej stabilna.
-
Krok 3
Masę bezową przełóż do rękawa cukierniczego. Ring cukierniczy o średnicy 70 mm namocz w zimnej wodzie, połóż na papier do pieczenia i za pomocą rękawa cukierniczego wyciskaj masę bezową. Wysuń delikatnie ring od góry.
-
Krok 4
Na wierzchu bezy zrób delikatne wgłębienie. Piecz w nagrzanym do 120°C piekarniku w trybie termoobieg przez 10 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 100°C i susz bezę przez jeszcze około 2 godziny. Upieczoną bezę pozostaw w piekarniku do całkowitego wystudzenia.
Wegański lemon curd:
-
Krok 5
Do garnka przełóż cukier, sok z cytryny, startą skórkę z cytryny, skrobię, olej kokosowy, szczyptę soli, kurkumy i łyżeczkę ekstraktu z wanilii.
-
Krok 6
Całość podgrzewaj przez kilka minut ciągle mieszając. Gdy masa stanie się gęstsza dodaj stałą część mleczka kokosowego i dobrze wymieszaj.
-
Krok 7
Wegański lemon curd przełóż do miseczki, przykryj folią spożywczą, tak żeby dotykała kremu i pozostaw do schłodzenia.
-
Krok 8
Na wystudzoną mini bezę wyłóż wegański lemon curd, na górę dodaj truskawki i posiekane pistacje.
-
Marta poleca
Pyszne, solone i prażone orzechy pistacjowe, których smak idealnie podkreśli smak Twoich deserów!
* Dobrze jest zredukować aquafabę, czyli jeżeli używamy 150 ml aquafaby, to przelewamy do garnka 300 ml i podgrzewamy, aż połowa odparuje. Następnie schładzamy płyn i dopiero wtedy go używamy do ubicia.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/bezy/weganskie-mini-bezy-z-lemon-curd-i-truskawkami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze