1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Biszkopty i rolady
  4. Biszkopt bez mąki ziemniaczanej (idealny do tortu)

Biszkopt bez mąki ziemniaczanej (idealny do tortu)

biszkopt waniliowy, jasny, bez mąki ziemniaczanej - wszystkiego słodkiego
biszkopt waniliowy, jasny, bez mąki ziemniaczanej - wszystkiego słodkiego
Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
4.99/5 84 oceny

Prosty, jasny, waniliowy biszkopt do tortu z dodatkiem wody.

Woda powoduje, że ubita z cukrem piana z białek jest luźniejsza, dzięki temu łatwiej połączyć z nią suche składniki.

Biszkopt jasny z wodą jest miękki i puszysty. Przygotowałam go bez mąki ziemniaczanej (tylko na mące pszennej), dzięki temu jest bardziej zwarty, mięsisty i stabilny. Można go przełożyć lekkim lub cięższym kremem. Biszkopt rośnie wysoko, z 4 jajek w tortownicy o średnicy 20 cm i wysokości około 7 cm urośnie ładnie ponad brzeg. Świetnie sprawdzi się do tortu, możesz go przekroić na trzy równe blaty.

Koniecznie wypróbuj mój sprawdzony przepis na puszysty biszkopt bez mąki ziemniaczanej, ale z dodatkiem wody! Poniżej znajdziesz proporcje na ten biszkopt zarówno z 4 jaj jak i z 3 jaj (na tortównicę o średnicy 18 cm), z 5 jaj (na tortownicę o średnicy 22 cm), z 6 jaj (na tortownicę o średnicy 24 cm) i z 7 jaj (na tortownicę 

Jeśli potrzebujesz taki biszkopt w wersji z kakao, zajrzyj do przepisu na biszkopt kakaowy do tortu (z wodą).

 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Biszkopt bez mąki ziemniaczanej (idealny do tortu):

  • Krok 1

    Formę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia (samo dno).

    Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C.

     

    Zajrzyj do naszego sklepu internetowego po tortownicę Retro.

    tortownica retro Dr. Oetkera
  • Natalia poleca

    Szeroki wybór tortownic o różnych wymiarach znajdziesz w Sklepie Wszystkiego Słodkiego. Spełnią wymagania najbardziej wymagających domowych cukierników!

    Natalia poleca
  • Krok 2

    Mąkę przesiej do miski razem z proszkiem do pieczenia, wymieszaj dokładnie.

    mąka pszenna z proszkiem do pieczenia Dr. Oetkera
  • Krok 3

    Białka oddziel od żółtek i ubij na pianę. W połowie ubijania zacznij dodawać stopniowo cukier z cukrem z wanilią, małymi partiami.

    Ubijaj do całkowitego rozpuszczenia cukru , aż powstanie gęsta piana.

    białka i cukier na pianę, robot kuchenny Bosch OptiMUM MUM9BX5S65
  • Mąka pszenna Polka do ciast

    Najdelikatniejsza i najbielsza mąka. Doskonale sprawdzi się przy pieczeniu biszkoptów, puszystych tortów, muślinowych bab ucieranych. Doskonale się napowietrza przy przesiewaniu, co sprawia, że ciasto po upieczeniu jest niezwykle puszyste. Bardzo łatwo też wyrabia się z niej ciasto, które później fantastycznie rośnie. Ta mąka jest idealnie gładka.

    Mąka pszenna Polka do ciast
  • Krok 4

    Następnie wlej wodę i ciągle ubijaj do połączenia składników.

    OptiMUM MUM9BX5S65, piana z białek i cukru , woda zimna
  • Krok 5

    Nie przerywając ubijania, dodawaj kolejno żółtka i miksuj na jednolitą masę.

    4 żółtka
  • Krok 6

    Na koniec na najmniejszych obrotach lub przy pomocy szpatuły wmieszaj w 2-3 turach suche składniki.

    Gotową masę przełóż do formy, wyrównaj i wstaw do nagrzanego piekarnika.

    masa na biszkopt
  • Krok 7

    Piecz około 40-45 minut do suchego patyczka.

    Po upieczeniu wyjmij z piekarnika, uderz lekko dnem formy o blat (połóż na nim ściereczkę) i odstaw do wystudzenia.

    biszkopt jasny waniliowy bez mąki ziemniaczanej
  • Krok 8

    Biszkopt wyjmij z formy dopiero po całkowitym wystudzeniu.

    Najlepiej przygotuj biszkopt kilka godzin lub dzień wcześniej , łatwiej go wtedy pokroić.

    biszkopt bez mąki ziemniaczanej, z wodą
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/biszkopty-i-rolady/biszkopt-bez-maki-ziemniaczanej-idealny-do-tortu

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej