1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Biszkopty i rolady
  4. Biszkopt bez m─ůki ziemniaczanej (idealny do tortu)

Biszkopt bez m─ůki ziemniaczanej (idealny do tortu)

biszkopt waniliowy, jasny, bez m─ůki ziemniaczanej - wszystkiego s┼éodkiego
biszkopt waniliowy, jasny, bez m─ůki ziemniaczanej - wszystkiego s┼éodkiego
Natalia - zdj─Öcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
4.99/5 77 ocen

Prosty, jasny, waniliowy biszkopt do tortu z dodatkiem wody.

Woda powoduje, ┼╝e ubita z cukrem piana z bia┼éek jest lu┼║niejsza, dzi─Öki temu ┼éatwiej po┼é─ůczy─ç z ni─ů suche sk┼éadniki.

Biszkopt jasny z wod─ů jest mi─Ökki i puszysty. Przygotowa┼éam go bez m─ůki ziemniaczanej (tylko na m─ůce pszennej), dzi─Öki temu jest bardziej zwarty, mi─Ösisty i stabilny. Mo┼╝na go prze┼éo┼╝y─ç lekkim lub ci─Ö┼╝szym kremem. Biszkopt ro┼Ťnie wysoko, z 4 jajek w tortownicy o ┼Ťrednicy 20 cm i wysoko┼Ťci oko┼éo 7 cm uro┼Ťnie ┼éadnie ponad brzeg. ┼Üwietnie sprawdzi si─Ö do tortu, mo┼╝esz go przekroi─ç na trzy równe blaty.

Koniecznie wypróbuj mój sprawdzony przepis na puszysty biszkopt bez m─ůki ziemniaczanej, ale z dodatkiem wody! Poni┼╝ej znajdziesz proporcje na ten biszkopt zarówno z 4 jaj jak i z 3 jaj (na tortównic─Ö o ┼Ťrednicy 18 cm), z 5 jaj (na tortownic─Ö o ┼Ťrednicy 22 cm), z 6 jaj (na tortownic─Ö o ┼Ťrednicy 24 cm) i z 7 jaj (na tortownic─Ö 

Je┼Ťli potrzebujesz taki biszkopt w wersji z kakao, zajrzyj do przepisu na biszkopt kakaowy do tortu (z wod─ů).

 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudno┼Ťci
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Biszkopt bez m─ůki ziemniaczanej (idealny do tortu):

  • Krok 1

    Form─Ö o ┼Ťrednicy 20 cm wy┼éó┼╝ papierem do pieczenia (samo dno).

    Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C.

     

    Zajrzyj do naszego sklepu internetowego po tortownic─Ö Retro.

    tortownica retro Dr. Oetkera
  • Natalia poleca

    Szeroki wyb├│r tortownic o r├│┼╝nych wymiarach znajdziesz w Sklepie Wszystkiego S┼éodkiego. Spe┼éni─ů wymagania najbardziej wymagaj─ůcych domowych cukiernik├│w!

  • Krok 2

    M─ůk─Ö przesiej do miski razem z proszkiem do pieczenia, wymieszaj dok┼éadnie.

    m─ůka pszenna z proszkiem do pieczenia Dr. Oetkera
  • Krok 3

    Bia┼éka oddziel od ┼╝ó┼étek i ubij na pian─Ö. W po┼éowie ubijania zacznij dodawa─ç stopniowo cukier z cukrem z wanili─ů, ma┼éymi partiami.

    Ubijaj do całkowitego rozpuszczenia cukru , aż powstanie gęsta piana.

    białka i cukier na pianę, robot kuchenny Bosch OptiMUM MUM9BX5S65
  • Krok 4

    Nast─Öpnie wlej wod─Ö i ci─ůgle ubijaj do po┼é─ůczenia sk┼éadników.

    OptiMUM MUM9BX5S65, piana z białek i cukru , woda zimna
  • Krok 5

    Nie przerywaj─ůc ubijania, dodawaj kolejno ┼╝ó┼étka i miksuj na jednolit─ů mas─Ö.

    4 żółtka
  • Krok 6

    Na koniec na najmniejszych obrotach lub przy pomocy szpatu┼éy wmieszaj w 2-3 turach suche sk┼éadniki.

    Gotow─ů mas─Ö prze┼éó┼╝ do formy, wyrównaj i wstaw do nagrzanego piekarnika.

    masa na biszkopt
  • Krok 7

    Piecz około 40-45 minut do suchego patyczka.

    Po upieczeniu wyjmij z piekarnika, uderz lekko dnem formy o blat (po┼éó┼╝ na nim ┼Ťciereczk─Ö) i odstaw do wystudzenia.

    biszkopt jasny waniliowy bez m─ůki ziemniaczanej
  • Krok 8

    Biszkopt wyjmij z formy dopiero po ca┼ékowitym wystudzeniu.

    Najlepiej przygotuj biszkopt kilka godzin lub dzie┼ä wcze┼Ťniej , ┼éatwiej go wtedy pokroi─ç.

    biszkopt bez m─ůki ziemniaczanej, z wod─ů
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/biszkopty-i-rolady/biszkopt-bez-maki-ziemniaczanej-idealny-do-tortu

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Wi─Öcej