Blondies z masłem orzechowym i solonym karmelem
Blondies z masłem orzechowym i solonym karmelem - to siostra znanego wszystkim ciasta - brownie! W tym przypadku ciasto przygotowuje się również z czekolady, ale białej. Swoją wersję wzbogaciłam o masę serową, masło orzechowe i polewę ze słonego karmelu. ❤️ Sama polewa świetnie sprawdza się jako dekoracja. Ciasto jest bardzo delikatne - dosłownie rozpływa się w ustach! 💋
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie ciasta na blondies z masłem orzechowym:
-
Krok 1
Formę o wymiarach 21 cm x 21 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C.
-
Może się przydać
Potrzebujesz formy w pieczenia brownie? Sprawdź, co mamy w naszej ofercie! :)
-
Krok 2
W większej misce umieść czekoladę i masło. Ustaw ją nad parą wodną. Podgrzewaj lekko, mieszajac, aż do ich rozpuszczenia i połączenia.
-
Krok 3
Następnie dodaj cukier, cukier z wanilią, jajka i dokładnie wymieszaj.
-
Cukier z wanilią Bourbon Dr. Oetker
Cukier z wanilią od Dr. Oetkera zawiera dodatek ziarenek z prawdziwej wanilii Bourbon z Madagaskaru. Dzięki temu nadaje Twoim deserom i wypiekom niepowtarzalnego aromatu!
-
Krok 4
Na koniec dodaj do masy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
-
Krok 5
Przełóż ciasto do formy.
Masa serowa:
-
Krok 6
Twaróg wymieszaj z jajkiem i cukrem na jednolitą masę.
-
Krok 7
Odłóż dwie łyżki twarogu i wymieszaj je z masłem orzechowym. Pozostałą część rozłóż kleksami na cieście.
-
Krok 8
Następnie rozłóż kleksy z masła orzechowego.
-
Krok 9
Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 30 minut (środek ciasta po upieczeniu będzie miał konsystencję budyniu i ścięty wierzch, tak powinno być i nie należy dłużej podpiekać ciasta). Odstaw do wystudzenia.
Sos karmelowy:
-
Krok 10
Na patelni lub w garnku z szerokim dnem umieść cukier (rozprowadź go po całym dnie), podgrzewaj bez mieszania na średniej mocy palnika do roztopienia i uzyskania bursztynowego koloru.
-
Krok 11
Następnie zmniejsz grzanie, dodaj masło i wymieszaj. Dodaj śmietankę i wymieszaj całość do rozpuszczenia i ujednolicenia się sosu. Na koniec dodaj zmieloną sól morską. Sosem polej blondies z serem i masłem orzechowym.
-
Może się przydać
Kuchenna rękawica silikonowa to znaczne ułatwienie w wyjmowaniu gorących blach z piekarnika. Rękawica jest dwustronna, co oznacza, że pasuje na obie dłonie.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/brownie-i-blondie/blondies-z-maslem-orzechowym-i-solonym-karmelem |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze