Karmelowe blondie
Odwieczny konflikt "brunetki czy blondynki" przeniósł się także do kuchennej przestrzeni 😁 Obok wilgotnego, czekoladowego brownie stanęła we szranki jej jasna wersja, czyli blondie. Klasycznie przygotowane na bazie białej czekolady, która w moim przepisie ustąpiła miejsca karmelowym nutom. Jak wyszło? Najpyszniej!
Brązowy cukier doskonale podkreśla karmelowy smak czekolady i nadaje ciastu piękny kolor. Karmelowe blondie jest przyjemnie wilgotne i znika w mgnieniu oka. W przepisie wykorzystałam czekoladę w kaletkach, która podczas pieczenia ruzpuszcza się, uwalniając nuty toffi z odrobiną soli. Prawdziwa uczta dla wielbicieli karmelowej czekolady!🤎
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Callebaut, Dr. Oetker oraz Kerrygold.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie ciasta
-
Krok 1
Masło rozpuść. Odstaw do przestudzenia.
-
Krok 2
Dodaj brązowy cukier i jajka.
-
Krok 3
Dodaj pastę z wanilii Bourbon. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i całość wymieszaj.
-
Krok 4
Formę o wymiarach 20 x 20 cm wyłóż papierem do pieczenia.
-
Krok 5
Do ciasta wmieszaj karmelowe kaletki czekolady. Piecz w 190°C przez około 25 minut.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/brownie-i-blondie/karmelowe-blondie |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze