1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Wegańskie
  4. Wegańskie brownie

Wegańskie brownie

brownie wegańskie z orzechami włoskimi podane na drewnianym talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
brownie wegańskie z orzechami włoskimi podane na drewnianym talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Klasyczne amerykańskie brownie powinno być bardzo słodkie i mocno czekoladowe. Chcąc przygotować wegańską wersję brownie, nie musisz się obawiać, że będzie ono dalekie od oryginału. Choć nie znajdziesz w nim ani jajek ani masła, na pewno będzie miało idealną konsystencję. Zresztą sprawdź sam(a)! 🍫


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie wegańskiego brownie:

  • Krok 1

    Kwadratową foremkę do pieczenia brownie o wymiarach 21 x 21 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 190°C.

    kwadratowa foremka do brownie wyłożona papierem do pieczenia
  • Marta poleca

    Kwadratowa forma w stylu Retro od Dr. Oetkera sprawdzi się do wypieku brownie oraz przygotowania wielu innych deserów. Forma pokryta jest powłoką zapobiegającą przywieraniu, dzięki czemu zawsze z łatwością wyjmiesz swoje wypieki! 💙

    Marta poleca
  • Krok 2

    Siemię lniane zalej gorącą wodą i odstaw do napęcznienia.

    zmielone siemię lniane w misce zalane gorącą wodą
  • Krok 3

    Margarynę wegańską utrzyj z cukrem.

    cukier trzcinowy z margaryną wegańską w robocie kuchennym bosch przed utarciem
  • Krok 4

    Następnie dodaj ekstrakt z wanilii, napój sojowy i siemię lniane. Dokładnie wymieszaj.

    Utarte masło z cukrem trzcinowym w misie robota kuchennego, obok napęczniałe siemię lniane w miseczce, napój sojowy w dzbanku kuchennym z miarką i opakowanie ekstraktu waniliowego od dr. oetkera
  • Krok 5

    Czekoladę rozpuść w mikrofalówce lub kąpieli wodnej. Dodaj do masy na brownie i wymieszaj.

    masa na wegańskie brownie w misie robota kuchennego bosch, obok miseczka z rozpuszczoną czekoladą i szpatułką kuchenną
  • Krok 6

    Następnie dodaj mąkę i szczyptę soli i wymieszaj tylko do połączenia składników.

    Masa na brownie wegańskie w misie robota kuchennego, obok mąka pszenna ze szczyptą soli w miseczce
  • Krok 7

    Połowę posiekanych orzechów włoskich dodaj do ciasta, wymieszaj.

    Pokrojone orzechy włoskie na desce oraz masa na brownie z orzechami włoskimi w misie robota
  • Krok 8

    Ciasto na wegańskie brownie przełóż do formy i posyp pozostałymi orzechami.

    Brownie wegańskie w kwadratowej formie posypane orzechami włoskimi przed upieczeniem
  • Krok 9

    Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz od 22 do 25 minut. Upieczone brownie pozostaw do ostudzenia.

    upieczone wegańskie brownie z orzechami włoskimi w kwadratowej foremce
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/weganskie/weganskie-brownie

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej