Brownie z karmelem i solonymi orzeszkami
Brownie z karmelem i orzeszkami to moja propozycja na dzisiejsze słodkie popołudnie. Mięciutkie, czekoladowe ciasto przełożone kremem karmelowym na bazie mascarpone, a na wierzchu pyszny sos karmelowy i solone orzeszki nadające charakteru całości. Po prostu rozpływa się w ustach. Polecam! 🍫 😋
Szukasz nietuzinkowych pomysłów na sprawdzone brownie? Zobacz, jak zrobić brownie idealne! 🍫
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie brownie z karmelem:
-
Krok 1
Piekarnik nagrzej do 170ºC. Formę o wymiarach 21x21 cm 🛒 wyłóż papierem do pieczenia.
Czekoladę umieść w rondelku razem z masłem. Następnie podgrzej na niewielkiej mocy palnika, delikatnie mieszając, aż do rozpuszczenia i połączenia się składników. Odstaw do przestudzenia.
-
Krok 2
Jajka ubij razem z cukrem na puszystą, jasną masę, a potem wymieszaj z przestudzoną masą czekoladową.
-
Krok 3
Na koniec wsyp mąkę wymieszaną z cukrem z wanilią i dokładnie wymieszaj rózgą.
-
Krok 4
Całość przelej do przygotowanej wcześniej formy i piecz przez ok. 25 minut. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.
-
Wszystkiego Słodkiego poleca
Czekolada 811 Callebaut to jedna z najczęściej używanych i preferowanych ciemnych czekolad na całym świecie. Ma mocny kakaowy smak i doskonałą harmonię słodyczy, świeżych nut czerwonych owoców i przyjemnej goryczki. Czekolada 811 ma bardzo delikatną, aksamitnie rozpływającą się w ustach konsystencję i jest wykonana w 100% z masła kakaowego (bez innych tłuszczów roślinnych).
Krem karmelowy:
-
Krok 5
Cukier wsyp do rondelka i podgrzej na średniej mocy palnika przez kilka minut, aż się rozpuści i nabierze ciemnego bursztynowego koloru.
-
Ubijaczka (rózga kuchenna) Retro Dr. Oetker
Ubijaczka (rózga kuchenna) w stylu retro z drewnianą rączką - idealna do ubijania jajek, kremu, mieszania kaszy manny czy budyniu.
-
Krok 6
Następnie dodaj ciepłą śmietankę i mieszając, gotuj jeszcze przez ok. 5-7 minut, aż kryształki cukru się rozpuszczą, a sos karmelowy nieco zgęstnieje. Do gotowego sosu karmelowego dodaj posiekane solone orzeszki, wymieszaj i odstaw do wystudzenia.
Serek mascarpone zmiksuj w oddzielnym naczyniu, aż zwiększy nieco objętość. Dodaj do niego wystudzoną masę karmelowo-orzechową i wymieszaj dokładnie. Odstaw do lodówki.
Sos karmelowy:
-
Krok 7
Cukier wsyp do rondelka i podgrzewaj na średniej mocy palnika przez kilka minut, aż się rozpuści i nabierze ciemnego bursztynowego koloru. Następnie dodaj ciepłą śmietankę i mieszając gotuj jeszcze przez ok. 5-7 minut, aż kryształki cukru się rozpuszczą, a sos karmelowy nieco zgęstnieje. Gotowy sos odstaw do przestudzenia.
Przełożenie:
-
Krok 8
Wystudzone brownie przekrój delikatnie na dwa blaty. Na dolnym rozsmaruj połowę kremu karmelowego i przykryj górnym blatem. Posmaruj górny blat pozostałą częścią kremu. Wierzch posyp orzeszkami ziemnymi i polej wystudzonym sosem karmelowym.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/brownie-i-blondie/brownie-z-karmelem-i-solonymi-orzeszkami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze