1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Brownie i blondie
  4. Cytrynowe blondie

Cytrynowe blondie

pokrojone w kostkę cytrynowe blondie na bazie białej czekolady z dodatkiem skórki cytrynowej - wszystkiego słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

🍋 Cytrynowe blondie 🍋 to "siostra bliźniaczka" popularnego brownie, tylko... z białą czekoladą. Jeśli lubisz brownie, to i to ciasto na pewno przypadnie Ci do gustu. :) Urok tkwi tutaj w prostocie. Skórka cytrynowa, którą dodałam do ciasta, przyjemnie przełamuje słodycz białej czekolady. 💛

Sprawdź również jak zrobić brownie idealne?

 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie cytrynowego blondie:

  • Krok 1

    Blachę o wymiarach 24 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 185°C. Posiekaj białą czekoladę i razem z masłem przełóż ją do miseczki, którą postaw nad garnkiem z gotującą się wodą.

    miska z białą czekoladą i masłem nad garnkiem z gotującą się wodą
  • Krok 2

    Mieszaj do połączenia czekolady z masłem. Dodaj cukier, ekstrakt, mleko w proszku i jajka. Dokładnie wymieszaj. 

    w misce rozpuszczona biała czekolada z masłem
  • Krok 3

    Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i dodawaj partiami do ciasta. Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Przełóż masę na blaszkę. Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 25 minut. Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i ostudź, a następie schłodź w lodówce.

    forma z ciastem na cytrynowe blondie
  • Może się przydać

    Kuchenna rękawica silikonowa to znaczne ułatwienie w wyjmowaniu gorących blach z piekarnika. Rękawica jest dwustronna, co oznacza, że pasuje na obie dłonie.

    Może się przydać
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/brownie-i-blondie/cytrynowe-blondie

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej