Jeżynowo - czekoladowa tarta z mleczną nutą
Zapraszam na tartę niebanalną - delikatnie jeżynową w smaku z mleczną nutą, na czekoladowym spodzie. Spód z herbatników oraz pyszna masa przygotowana na bazie serka mascarpone, mleka w proszku i jeżyn. Nie ma sobie równych!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie spodu do tarty:
-
Krok 1
Ciastka pokrusz w malakserze na piasek. Do miseczki z herbatnikami dodaj łyżkę kakao, dokładnie wymieszaj i połącz z roztopionym masłem.
-
Krok 2
Wymieszaj i przełóż na dno formy do tarty. Rozprowadź równomiernie, formując brzegi, a spód wygładź łyżką. Odstawiłam do lodówki na czas przygotowania masy mleczno - jeżynowej.
Masa mleczna z mascarpone i jeżynami:
-
Krok 3
Mleko zagotuj z cukrem i cukrem wanilinowym. Odstaw do wystygnięcia.
-
Krok 4
Zmiksuj serek mascarpone i cały czas miksując stopniowo dodawaj wystudzone mleko i mleko w proszku.
-
Krok 5
Jeżyny zblenduj i dodałam do masy. Całość wymieszaj.
-
Krok 6
Listki żelatyny namocz w zimnej wodzie, po upływie 5 minut odciśnij je w dłoniach i po czym rozpuść, dosłownie przez kilka sekund, w mikrofalówce. Należy oczywiście pamiętać, żeby nie doprowadzić do wrzenia, bo żelatyna straci swoje właściwości.
-
Krok 7
Do rozpuszczonej żelatyny dodaj najpierw kilka łyżek masy, po czym całość przelej do mleczno – jeżynowej masy. Wszystko przelej na spód i odstaw do lodówki na około godzinę do całkowitego stężenia. Tartę przyozdób świeżymi jeżynami.
-
Może się przydać
Żelatyna w listkach. Idealna do kremów, mas czy serników na zimno. Łatwo się rozpuszcza w zimnych i ciepłych płynach. Nie pozostawia grudek!
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-bez-pieczenia/jezynowo-czekoladowa-tarta-z-mleczna-nuta |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze