Kostka malinowo-jogurtowa
Łatwe i szybkie ciasto jogurtowe z malinami. Delikatne, lekkie w konsystencji i bardzo orzeźwiające. Wykończone galaretką malinową i świeżymi malinami. Właśnie tak smakuje lato! 🌞
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Spód z herbatników:
-
Krok 1
Masło roztop w garnuszku. Herbatniki umieść w malakserze i pokrusz na piasek. Przesyp do miski i wymieszaj z roztopionym masłem.
-
Krok 2
Formę o wielkości 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
-
Krok 3
Na dno formy wyłóż pokruszone herbatniki z masłem, dociskając i wyrównując je łyżką. Wstaw do lodówki na czas przygotowania masy jogurtowo-malinowej.
Przygotowanie masy na kostkę malinowo-jogurtową:
-
Krok 4
Dwie galaretki rozpuść w 500 ml wrzącej wody i odstaw do wystudzenia.
-
Krok 5
Maliny zblenduj i przetrzyj przez sitko.
-
Może się przydać
Sitko z drewnianą rączką w stylu Retro o średnicy 10 cm i długości 24 cm od Dr. Oetkera. Idealne do przesiewania mąki, cukru pudru czy kakao, a także do przecierania owoców.
-
Krok 6
Kiedy galaretka zacznie tężeć, dodaj do niej przetarte maliny i wymieszaj dokładnie, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
-
Krok 7
W osobnej misce ubij schłodzoną śmietankę z cukrem pudrem.
-
Krok 8
Cały czas miksując, dodawaj jogurt i maliny z galaretką. Masę przelej na schłodzony spód i odstaw do lodówki do stężenia na około dwie godziny
Wierzch ciasta:
-
Krok 9
Kiedy ciasto chłodzi się w lodówce, rozpuść galaretkę i odstaw do wystudzenia. Lekko tężejącą galaretkę wylej na schłodzone ciasto. Na wierzch poukładaj maliny i wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-bez-pieczenia/kostka-malinowo-jogurtowa |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze