1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta czekoladowe
  4. Blok czekoladowy

Blok czekoladowy

blok czekoladowy z kakao, marcepanem, bakaliami i herbatnikami - wszystkiego słodkiego
blok czekoladowy z kakao, marcepanem, bakaliami i herbatnikami - wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 3 oceny

Dla stęsknionych za smakami dzieciństwa mam dziś przepis na domowy blok czekoladowy.🍫 Rozpływający się w ustach, mocno czekoladowy, z bakaliami, marcepanem i chrupiącymi kawałkami herbatników... W takiej dekoracji, jak na zdjęciu zrobi furorę na świątecznym stole. Polecam! 😄 🎄


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie bloku czekoladowego:

  • Krok 1

    Masę marcepanową pokrój w drobną kostkę i przygotuj bakalie. 

  • Krok 2

    Kakao wymieszaj z małą ilością wody i przelej do garnka. Dodaj cukier, masło i resztę wody. Wszystko zagotuj, od czasu do czasu mieszając, a potem odstaw, żeby masa przestygła. 

  • Ciemne kakao Dr. Oetker

    Oryginalne i intensywnie czekoladowe ciemne kakao od Dr. Oetkera sprawdzi się w wielu przepisach na ciasta, desery, polewy, a także do picia.

    Ciemne kakao Dr. Oetker
  • Krok 3

    Następnie ciągle mieszając, dodawaj stopniowo mleko w proszku. Na końcu dodaj pokruszone herbatniki i bakalie oraz masę marcepanową i wymieszaj.

  • Krok 4

    Całość wystudź, uformuj w kształt walca i ściśle zawiń w folię spożywczą. Wystudzony blok czekoladowy włóż do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem obsyp go cukrem pudrem.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-czekoladowe/blok-czekoladowy-swiateczny

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej