Czekoladowe ciasto z granatem i nutą cytrynową
🍫 Czekoladowe ciasto z granatem i nutą cytrynową to słodka propozycja na walentynkowy deser. ❤️ Jak powszechnie wiadomo, czekolada nie tylko pozytywnie wpływa na poprawę naszego nastroju, ale jest to także jeden z najbardziej znanych i ogólnie dostępnych afrodyzjaków. :) Ciasto, które przygotowałam specjalnie z okazji ❤️ Walentynek, to także doskonały pomysł na prezent dla bliskiej Ci osoby! :) Polecam!
Sprawdź również inspirujące artykuły:
Zrób to sam. Walentynkowy voucher z ozdobnym etui
Nietypowe wykorzystanie czekolady, czyli Czekolada - słodkie złoto
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie czekoladowego spodu:
-
Krok 1
Czekoladę gorzką pokrój i umieść w misce nad garnkiem z gotującą się wodą. Rozpuścć i odstaw.
-
Krok 2
Wymieszaj w misce mąkę, cukier puder, cukier ze skórką cytrynową, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dodaj masło i żółtka i zmiksuj na jednolitą masę. Stopniowo dodawaj rozpuszczoną czekoladę i mieszaj. Utwórz z ciasta kulę i wstaw ją do lodówki na minimum 30 minut.
-
Krok 3
Piekarnik rozgrzej do temperatury 190°C. Formę w kształcie serca o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, rozwałkuj ciasto i wylep nim formę, delikatnie podwyższając brzegi. Nakłuj ciasto widelcem i wstaw do lodówki na kolejne 30 minut do schłodzenia.
-
Marta poleca
Forma w kształcie serca idealnie sprawdzi się do ciast na specjalne okazje - Walentynki, Dzień Matki czy urodziny. :) Na nasze formy marki Tradition dajemy 5 lat gwarancji!
-
Krok 4
Schłodzone ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 25 minut. Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia. W tym czasie przygotuj krem czekoladowy.
Krem czekoladowy:
-
Krok 5
Masło o temperaturze pokojowej ubij na jasną i puszystą masę. Stopniowo dodawaj cukier puder i ubijaj jeszcze przez 3-4 minuty.
-
Krok 6
Następnie na przemian dodawaj kakao i mleko. Miksuj do momentu, aż masa stanie się kremowa bez wyczuwalnych grudek cukru.
-
Krok 7
Krem rozsmaruj na wystudzonym cieście czekoladowym. Ciasto wstaw do schłodzenia na około 2 godziny.
Dekorowanie:
-
Krok 8
Przed podaniem ciasta ubij schłodzoną śmietankę z cukrem. Rozsmaruj ją na cieście. Ciasto udekoruj pestkami granatu i świeżo startą skórką z cytryny.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-czekoladowe/czekoladowe-ciasto-granatem-nuta-cytrynowa |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze