1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Szybkie/łatwe
  4. Trufle wegańskie z likierem cointreau

Trufle wegańskie z likierem cointreau

trufle wegańskie z likierem cointreau obtoczone w proszku z liofilizowanych owoców w złotych papilotkach - Wszystkiego Słodkiego
trufle wegańskie z likierem cointreau obtoczone w proszku z liofilizowanych owoców w złotych papilotkach - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 5 ocen

Poznaj przepis na bardzo łatwe i zarazem efektowne wegańskie trufle daktylowe, gdzie smak czekolady dodatkowo podkreśla alkohol - w tym przypadku likier cointreau. 🍫 Trufle są bez jajek, mleka i mąki! 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie trufli wegańskich:

  • Krok 1

    Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na około pół godziny do napęcznienia. Następnie odlej wodę.

    Daktyle zalane wrzątkiem.
  • Krok 2

    Przełóż daktyle do pojemnika malaksera, dodaj kakao oraz szczyptę soli. Dokładnie zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.

    Namoczone daktyle w pojemniku malaksera. Obok miseczka z kakao Dr. Oetkera.
  • Może się przydać

    Oryginalne ciemne kakao z ziaren kakaowca o intensywnym smaku oraz zapachu

    Może się przydać
  • Krok 3

    Rozpuść czekoladę (50 g) i przelej ją do malaksera. Ponownie zmiksuj. Na koniec dodaj likier cointreau i zmiksuj. 

    Rozpuszczona czekolada w miseczce. Obok alkohol w filiżance i zblendowane daktyle z kakao.
  • Krok 4

    Masę przełóż do miski i wstaw do lodówki na około godzinę, żeby masa trochę stężała. 

    Czekoladowa masa na trufle wegańskie.
  • Krok 5

    Następnie ze schłodzonej masy uformuj kulki.

    Trufle uformowane ze schłodzonej masy czekoladowej.
  • Krok 6

    Do głębokiego talerza przesyp liofilizowane maliny.

    Rozpuść czekoladę (50 g), a następnie nałóż trochę czekolady na jedną dłoń (najlepiej w jednorazowanych rękawiczkach). Przełóż truflę na dłoń z czekoladą i otaczaj dłońmi truflę. Pokrytą czekoladą truflę przełóż do talerza z liofilizowanymi malinami. Delikatnie potrząsając talerzem obtocz całą truflę w proszku z owoców.

    Uformowane trufle na talerzu. Obok rozpuszczona czekolada i obtoczone trufle w proszku z liofilizowanych owoców.
  • Krok 7

    Odstaw trufle w chłodne miejsce do zastygnięcia czekolady, a następnie spakuj je jako pyszny prezent dla ukochanej osoby.

    Trufle obtoczone w proszku z liofilizowanych owoców.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/szybkie-latwe/trufle-daktylowe-z-likierem-cointreau

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej