1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta czekoladowe
  4. Ciasto Bounty

Ciasto Bounty

Ciasto Bounty wszystkiego słodkiego
Ciasto Bounty wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Tym razem coś dla miłośników kokosowo-czekoladowych smaków🥥🍫 Oto przepis na ciasto Bounty, które przeniesie Was na słodką, rajską wyspę. Wyobraźcie sobie połączenie miękkiego kokosowego wnętrza z intensywnie czekoladowym spodem i polewą – to przepis na niebiański deser. Wypróbujcie koniecznie!

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Kerrygold, Callebaut oraz Bakal.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Spód Bounty

  • Krok 1

    Masło rozpuść i odstaw do wystudzenia. Formę o wymiarach  33 x 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180°C.

    forma wyłożona papierem do pieczenia, w miseczce rozpuszczone masło Kerrygold
  • Krok 2

    W dużej misce zmiksuj krótko jajka z cukrem, dodaj rozpuszczone, przestudzone masło i pozostałe suche składniki. Wymieszaj delikatnie rózgą do połączenia się składników.

    na blacie miseczki z mąką i kakao, proszkiem do pieczenia, masło Kerrygold i ubite jajka w szklanej misce
  • Krok 3

    Ciasto przełóż do formy.

    spód ciasta czekoladowego przed pieczeniem
  • Krok 4

    Piecz przez 20 minut w temperaturze 180°C.

    upieczony spód do ciasta kokosowego bounty
  • Krok 5

    Po upieczeniu i wystudzeniu, nasącz ciasto.

    upieczony spód Bounty, obok miseczka z ponczem i pędzelkiem do nasączania

Krem kokosowy

  • Krok 6

    Do garnka przelej mleko kokosowe, dodaj cukier i zagotuj.

    w garnku mleko kokosowe obok wiórki kokosowe Bakal
  • Krok 7

    W mleku wymieszaj budyń i przelej do gotującego mleka kokosowego, dodaj wiórki kokosowe i zagotuj cały czas mieszając. Gotuj do momentu aż powstanie masa budyniowa. Przełóż do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw do wystudzenia.

    na kuchence garnek z mlekiem kokosowym, obok w naczyniu wymieszany budyń Dr. Oetkera
  • Krok 8

    Wystudzony krem kokosowy zmiksuj z serkiem mascarpone.

    w miseczce krem kokosowy obok w miseczce serek mascarpone
  • Krok 9

    Wyłóż na ciasto czekoladowe i wyrównaj.

    forma z ciastem z kremem kokosowym

Polewa czekoladowa

  • Krok 10

    Czekoladę zalej gorącą śmietanką, po kilku minutach kiedy czekolada się rozpuści dokładnie wymieszaj.

    czekolada callebaut 811 i 823 i naczynie z gorącą śmietanką i czekoladą
  • Krok 11

    Polewę przelej na ciasto i posyp wiórkami. Odstaw na kilka godzin do lodówki.

    ciasto w formie z polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-czekoladowe/ciasto-bounty

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej