Różowy mazurek czekoladowy z pistacjami
Mazurek to wypiek bezsprzecznie kojarzony z Wielkanocą, na który czekamy z niecierpliwością przez cały rok. 🐰 Wbrew pozorom jego przygotowanie jest bardzo proste, a w dodatku nie wymaga od nas poczynienia ogromnych zakupów i poszukiwań nietypowych składników! Przekonaj się sam, sięgając do przepisu na mazurek na kruchym spodzie z białą czekoladą. Masz ochotę pobawić się kolorem? 🌈 Proszę bardzo! Do czekoladowej masy, dodaj barwnik spożywczy i ciesz się wielkanocnym wypiekiem w zupełnie innej odsłonie. Rodzinny efekt WOW jest więcej niż pewny! 😊
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie spodu mazurka:
-
Krok 1
Do miski przesiej mąkę, dodaj pokrojone masło i pozostałe składniki.
-
Krok 2
Zagnieć do uzyskania jednolitej konsystencji.
-
Krok 3
Podziel porcję, odkłądnając mniejszą na utworzenie rantów.
-
Krok 4
Ciasto cienko rozwałuj i przy pomocy wałka przenieś na spód formy o wymiarach 32 x 20 cm. Z mniejszej porcji ciasta utwórz wałeczki i zrób brzegi. Dno ponakłuwaj, brzegi podociskaj widelcem. Wstaw do zamrażarki na ok. 15 minut.
-
Może się przydać
Formy do pieczenia to podstawowe akcesoria w każdej kuchni. Sprawdź szeroką ofertę blach i form do pieczenia w Sklepie Wszystkiego Słodkiego.
-
Krok 5
Ciasto piecz w rozgrzanym piekarnikiu w 190°C przez ok.15 minut, do uzyskania złotego koloru.
Przygotowanie nadzienia do mazurka:
-
Krok 6
Czekoladę połam na kawałki i przełóż do miski.
-
Krok 7
Podgrzej 150 ml śmietanki i zalej nią czekoladę. Pozostaw na ok. 5 minut do rozpuszczenia się czekolady.
-
Krok 8
Pistacje pokrój na małe kawałki.
-
Krok 9
Pistacje przesyp na ciasto i przelej wymieszaną czekoladę.
-
Krok 10
Podgrzej 100 ml śmietanki i wymieszaj z barwnikiem.
-
Barwnik spożywczy czerwony Dr. Oetkera
Barwnik spożywczy czerwony ma wszechstronne zastosowanie. Aby stworzyć oryginalne ciasto lub deser wystarczy wymieszać go z kremem, ciastem lub lukrem. Barwnik idealnie łączy się z każdą masą, nie zmieniając jej smaku i konsystencji. Jest bardzo łatwy w dozowaniu – wystarczy wycisnąć z tubki potrzebną ilość barwnika prosto do barwionej masy. W zależności od ilości dodanego barwnika można uzyskać różne odcienie tego samego koloru. Barwniki można ze sobą łączyć uzyskując więcej unikalnych kolorów.
-
Krok 11
Czekoladę białą połam na kawałki i zalej ją różową śmietanką. Odstaw do rozpuszczenia się czekolady.
-
Krok 12
Dokłądnie wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia się czekolady.
-
Krok 13
Przelej, najlepiej przez sitko, na wierzch ciasto. Odstaw do lodówki na kilka godzin do czasu zastygnięcia czekolady.
Dekorowanie mazurka:
-
Krok 14
Przed podaniem posyp płatkami kokosowymi i suszonymi jadalnymi kwiatami.
Porada:
Mazurek możesz udekorować pokrojonymi pistacjami.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-czekoladowe/rozowy-mazurek-czekoladowy-z-pistacjami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze