1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta przekładane
  4. Kostka czarny las

Kostka czarny las

kostka czarny las wszystkiego słodkiego
kostka czarny las wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Klasyka, którą znajdziesz chyba w każdej cukierni, czyli kostka czarny las. A gdyby tak przygotować to pyszne ciasto w domu? Z moim przepisem krok po kroku wszystko jest możliwe!

Puszysty, ciemny biszkopt przełożony galaretką z mnóstwem owoców leśnych, z dodatkiem kremu kakaowego i śmietankowego. Proste, idealnie skomponowane smaki zachwycą każdego, kto lubi klasyczne przekładańce. 

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Mąka Polka.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Biszkopt

  • Krok 1

    Białka oddziel od żółtek, przelej do misy.

    w misie białka obok mąka polka i miseczki z cukrem
  • Krok 2

    Białka ubij z cukrem, żółtka wymieszaj z olejem.

    w robocie bosch ubite białka z cukrem na białą pianę
  • Krok 3

    Przesiej mąkę do miski, wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia i kakao. Do ubitych białek dodaj żółtka z olejem, miksując na wolnych obrotach.

    w robocie ubijany biszkopt
  • Krok 4

    Na końcu wmiksuj krótko suche składniki.

    ubijany biszkopt do ciasta czarny las
  • Krok 5

    Dno formy o wymiarach 38 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia.  Piekarnik nastaw na 170°C.

    w dużej blaszce kakaowy nieupieczony biszkopt
  • Krok 6

    Piecz w rozgrzanym piekarniku około 25 minut, do suchego patyczka.

    Upieczony biszkopt odstaw do wystudzenia.

    w formie upieczony kakaowy biszkopt
  • Krok 7

    Wystudzony biszkopt przekrój na blaty. Dolny przełóż na spód foremki na nowo wyłożonej papierem do pieczenia.

    przekrojony biszkopt kakaowy w prostokątnej formie

Warstwa z owocami

  • Krok 8

    Galaretki rozpuść we wrzątku.

    galaretki malinowe dr. oetkerarozpuszczone w misce
  • Krok 9

    Dodaj mieszankę owoców leśnych, mogą być zamrożone (jeśli dodasz zamrożone, galaretka bardzo szybko stężeje).

    Tężejącą galaretkę wyłóż na biszkopt. Odstaw do lodówki.

    w misce galaretka obok owoce do ciasta czarny las

Przekładanie ciasta

  • Krok 10

    Śmietankę ubij z cukrem pudrem i kakao. 

    ciasto kostka czarny las przekładane kremem czekoladowym
  • Krok 11

    Wyłóż na warstwę owocową.

    warstwa kremu czekoladowego w prostokątnej formie
  • Krok 12

    Przykryj drugim blatem biszkoptu. Nasącz pędzelkiem odrobiną śmietanki (odlej około 50 ml przed ubiciem kremu). 

    nasączony biszkopt kakaowy
  • Krok 13

    Śmietankę ubij z cukrem pudrem i cukrem z wanilią na sztywny krem.

    w robocie śmietanka do ubijania z cukrem z wanilią dr.oetkera
  • Krok 14

    Wyłóż na wierzch ciasta.

    Przed podaniem posyp posypką.

    duża forma ciasta kostka czarny las
  • Może się przydać

    Efektowana i łatwa w użyciu! 🍫 Wypróbuj i w prosty i szybki sposób udekoruj swój wypiek.

    Może się przydać
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-przekladane/kostka-czarny-las

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej