Ciasto czekoladowe z polewą
Murzynek - przepis na lubiane, tradycyjne ciasto czekoladowe z polewą, z którym każdy amator pieczenia sobie poradzi! Takie klasyki często goszczą w naszych kuchniach. Nieraz właśnie te domowe, najprostsze i wszystkim znane wypieki są najlepszym wyborem. 😊 Tutaj nie ma ryzyka - każdemu smakuje i każdemu się udaje! A Wy, lubicie takie tradycyjne wypieki? 😊
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z marką Dr. Oetker.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie ciasta czekoladowego Murzynek:
-
Krok 1
Keksówkę o długości 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180°C
-
Może się przydać
Keksówka to forma, która świetnie sprawdzi się do wypieku ciast czekoladowych, chlebków bananowych, keksu czy chleba. Szeroki wybór znajdziesz w sklepie Wszystkiego Słodkiego.
-
Krok 2
Masło rozpuść w garnku z wodą, cukrem, kakao i ekstraktem waniliowym. Podgrzewaj, aż do dokładnego wymieszania składników.
-
Krok 3
W międzyczasie białka ubij na sztywno.
-
Krok 4
Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
-
Krok 5
Dodawaj partiami mąkę z proszkiem do pieczenia do masy kakaowej.
-
Krok 6
Kolejno dodawaj żółtka, dokładnie mieszając masę.
-
Krok 7
Ubite białka delikatnie wmieszaj do ciasta, a następnie przełóż całość do foremki.
-
Krok 8
Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 55 minut do suchego patyczka.
-
Krok 9
Upieczone ciasto pozostaw do całkowitego wystudzenia.
Polewa czekoladowa:
-
Krok 10
Czekoladę oraz śmietankę podgrzewaj w garnuszku na małym ogniu do rozpuszczenia czekolady.
-
Krok 11
Ciepłą polewę rozprowadź na wierzchu wystudzonego murzynka.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-czekoladowe/murzynek |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze